Romandebut om spioner

Kultur & Nöje Uppdaterad 10:41 05 maj 2019

Carolina Angelis, Värmdö, romandebuterar med en spionhistoria om rysk utveckling av biologiska stridsmedel. Huvudpersonen i ”Tunn is” har en 20 år lång erfarenhet av arbete inom underrättelsetjänsten – precis som Carolina Angelis själv.

– Ska man skriva trovärdigt behöver man ha en bakgrund inom det område man skriver om. Det gäller nog både advokater och poliser och läkare. Jag har jobbat i underrättelsetjänsten i 20 år. Jag läste ryska och hamnade lite av en slump på FRA (Försvarets radioanstalt). Efter det var jag på Must (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten).

Men de egna erfarenheterna skapar också problem som författare.
– Jag kan inte avslöja faktiska operationer, inriktning, metoder och resultat. Så det jag har med i ”Tunn is” är öppen information, sådant som man i princip kan googla sig till. Det gäller både den så kallade personbaserade inhämtningen – att man rekryterar en källa med tillgång till  information – men också teknisk inhämtning, till exempel cyberattacker. Det är inhämtningsmetoder som även beskrivs av Säpo, säger Carolina Angelis.

Biologiska stridsmedel
Detsamma gäller historien, där den svenska underrättelseofficeren Jackie Philipsson återvänder till underrättelsetjänsten efter att en sjukdom brutit ut i den ryska staden Ekaterinburg. Ryssland misstänks för att i hemlighet ha fortsatt utveckla biologiska stridsmedel och Jackie Philipsson tar kontakt med en tidigare källa. Hon väljer att utföra ett uppdrag kringgärdat av lögner, svek och dubbelspel. 
– Jag inte kan säga någonting om vad som grundas på verkliga händelser och vad som är mina egna fria fantasier. 

Författarkarriären har hon tagit upp efter år av jobb och familj, och hon skriver vid sidan om arbete med att utbilda företag och myndigheter inom informationssäkerhet och hur man motverkar spionage.
– Nu var det dags. Jag hade en historia som ville bli skriven. Jag blev refuserad och ledsen i början men skrev om och förbättrade. Jag gillar det oväntade, att bygga upp flera parallella historier som ändå hänger ihop och att balansera mellan fiktion och sanning. Sanningen överträffar ofta fiktionen. 

Underrättelseofficer
Historien passar bättre idag, utifrån hur det ser ut i världen, tycker Carolina Angelis.
– Det såg ut så här redan för tio år sedan när jag började skriva på ”Tunn is”, men nu är metoderna med cyberattacker och påverkansoperationer mer uppmärksammade. Hotbilden har ökat. Och sociala medier spelar stor roll för underrättelsetjänster idag. Du kan skapa falska konton och lätt få uppgifter om personer involverade i ett visst företag eller ett projekt. Sen kan man gå vidare och kartlägga de intressanta personerna inför en eventuell rekrytering. 

Även om Carolina Angelis inte kan avslöja exakt vad hon själv arbetat med är hon tydlig på en punkt:
– Jag har inte varit spion. En spion är rekryterad och en landsförrädare. Jag var underrättelseofficer — det är ett yrke.