Kultur & Nöje Publicerad 15:45, 09 november 2022

• Öppet hus i Nackas lokalhistoriska arkiv • Föreläsning och utställning

På lördag öppnar Nacka lokalhistoriska arkiv dörrarna för allmänheten. Under Arkivens dag kan besökarna utforska arkivets bilder, filmer, ritningar, pressklipp samt besöka både föreläsning och utställning. 

Arkivens dag infaller alltid den andra lördagen i november, och pågår samtidigt i hela Sverige. På Nacka lokalhistoriska arkiv i Dieselverkstaden bjuds besökarna in att botanisera bland arkivets cirka 60 000 bilder och andra dokument — till exempel filmer, ritningar, pressklipp, gårds- och personhandlingar och pressklipp. 
– Vi har tre i personalen på plats som hjälper till om kunden önskar. I vanliga fall måste man boka tid, säger Maria Luhr, kommunikatör på Dieselverkstaden.

Att besöka Arkivens dag är gratis och förutom utforska själva arkivet kan besökarna se Ragnar Lindbergs utställning ”Det okända Älta med omgivningar” som bland annat presenterar en teori om varför Nacka heter Nacka. Teorin säger att namnet kommer från att det ska ha funnits en avrättningsplats ovanför Ältavägen där dödsdömda ska ha ”nackats”. 
Utställningen visas i arkivet.

Författaren Jane Morén, som NVP skrivit om, föreläser klockan 13.00 om sin bok ”Sommarsystrarna på Visborgs minne”.

Ungefär hur många besökare brukar komma?
– Vi räknar med cirka 30 personer, att jämföra med cirka 7–10 besökare per vecka i vanliga fall. Roligt är att vi ser ett ökat intresse och vi får fler och fler besökare för varje månad, säger Maria Luhr. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x