Öppnar portarna
för kammarmusik

På lördag invigs Ingarö kammarmusikvecka. Anders Paulsson och Bengt Nordfors samt operahunden Kimchi hoppas på en bred uppslutning.
FOTO: Sara Björkegren
Kultur & Nöje Uppdaterad 08:02 31 juli 2019

• "Det är fantastiskt att kulturen får en ny scen och att vi lyfter musiklivet här."

På lördag drar Ingarö kammarmusikveckor igång. Det är första gången som Stockholm Opera Centers konsertlokal öppnas för allmänheten. Flera kända artister, däribland Ingaröbon Anders Paulsson, som gjort världskarriär med sin sopransaxofon, medverkar.

Uppför en brant grusbacke, omgärdad av växtlighet och bärbusk­ar, intill Ingaröbron ligger Stockholm Opera Centers studioscen. I veckan slås portarna upp för Ingarö kammarmusikveckor. Under tre veckor blir det tre konserter med flera kända namn.

Flöjtist från Ungern
– Bland annat spelar flöjtisten Kinga Pràda från Ungern, violinisten Lars Audun Hadland från Kristiandsand Symfoniorkester i Norge och pianisten Asuka Nakamura som gjorde solistdebut i Japan vid nio års ålder, säger Bengt Nordfors.

För två år sedan invigdes hans musikstudio och opera­skola vid Kolström där han bland annat håller masterclassundervisning och vidareutbildning för nybörjare såväl som etablerade operasångare. Skolan bedriver också ett konstnärligt utvecklingsarbete, forskning och har ett nätverk med sångare.

Hittills har man haft mindre konserter och konsertserier, det här blir första gången som man öppnar scenen för allmänheten. För att kunna arrangera Ingarö Kammarmusikveckor har skolan sökt finansiellt stöd, och har hittills fått bidrag från några lokala företag.

– Det är första gången vi utforskar detta fullt ut som en­ offentlig scen, säger Bengt Nordfors, som parallellt­ med sin egen karriär som operasångare också ägnar sig åt undervisning.

Sopransaxofonisten Anders Paulsson, tycker att det ska bli spännande.

– Det är fantastiskt att som Ingaröbo se att kulturen får en ny scen och att vi lyfter musiklivet. Jag har spelat i Ingarö kyrka i ett antal konstellationer, och detta är en minst lika fin scen, och bara en halvtimme från Operan, säger han.

Har gjort världskarriär
Anders Paulsson har, efter debuten i Carnegie Hall 1992, gjort världskarriär med sin sopransaxofon och kommer tillsammans med pianisten Magnus Svensson att framföra fransk klassisk musik, passande för kammarmusikformatet.

– Det blir en ganska intim situation, man kommer nära åhörarna, men det har också en emotionell kraft. Om man jämför med de stora konsertscenerna så känns det så nära och annorlunda.

De tre kammarmusikprogrammen har satts ihop av artisterna själva i samarbete med Bengt Nordfors och sopranen Anna Elisa Lindqvist som är konstnärlig ledare för festivalen och även undervisar på skolan. På lördag hålls den första konserten klockan 18:00.

Ingarö kammarmusikveckor 2019

Lördag 3 augusti
”Violin total – Duo Hadland/Nakamura”
Lars Audun Hadland, violin.
Asuka Nakamura, piano.
Framför verk av Igor Stravinskij, Krzystof Penderecki, Edvard Grieg, Ferruccio Bussoni.

Tisdag 13 augusti
”Eftermiddag i Pans labyrint”
Kinga Pràda, flöjt.
Stefan Lindgren, piano.
Stellan Sagvik, berättare.
Framför verk av Debussy, Stefan Lindgren och Stellan Sagvik.

Söndag 18 augusti
”Fransk romantik”
Anders Paulsson, sopransaxofon.
Magnus Svensson, piano.
Framför verk av Francis Poulenc, Claude Debussy, Lili Boulanger och Cesar Franck.

Mer information finns på http://stockholmoperacenter.com/ingarokammarmusikveckor

  • Charlotta Westling