Kultur & Nöje Publicerad 11:34, 21 mars 2020

• Fokus på konst i det fria • ”Vi hoppas kunna ge en känsla av hur mycket konst som faktiskt finns, och som man kanske inte tänker på

Kanske tänker du inte på dem — konstverket i rondellen, bronsskulpturen på ängen eller statyn i parken. I Nacka finns ungefär 160 offentliga konstverk — nu står de i centrum i projektet ”Nära konst”.

Kulturhuset Dieselverkstaden vill med det nystartade projektet lyfta fram och öka engagemanget för den offentliga konst som finns i Nacka. 
– Vi vill att fler ska lägga märke till all den konst som finns i kommunen. Vi hoppas kunna ge en känsla av hur mycket konst som faktiskt finns, och som man kanske inte tänker på, säger Nanna Leth, konstsekreterare på Dieselverkstaden.

Projektet är planerat att pågå de närmaste 18 månaderna, men kan fortsätta även efter det, enligt Nanna Leth. Nackaborna kan vänta sig föreläsningar, guidade turer, tävlingar och projekt där de själva kan delta. Dock pågår just nu en viss omplanering på grund av coronaviruset.
– Vi måste styra om vissa aktiviteter. Vi hade bland annat planerat ett samarbete med gymnasieelever som skulle berätta om vissa verk, men just den formen passar inte nu, säger Nanna Leth och tillägger:
– Men att titta på offentlig konst utomhus passar ju bra i dessa tider. 

Den första delen av ”Nära konst” utgår från porträttet av Knut Wallenberg — skulpterad av Carl Milles — i Wallenbergsparken i Saltsjöbaden. 
Konstnären Cecilia Ömalm, som finns representerad bland annat hos Moderna museet, Statens konstråd och Västerås konstmuseum, kommer att installera en ljuspyramid framför verket. Installationen beskrivs som ”en transparent form som ger ett både tungt och lätt intryck” och kan ses både på nära håll och på avstånd. 

Den andra aktiviteten som i nuläget är spikad ska engagera Nackaborna. Under tiden som projektet pågår uppmanas kommuninvånarna att berätta om sådant som berör.
– Konstens mening är att beröra, men man kan ju beröras av andra saker också. Det kan vara en plats som man har ett speciellt minne kring. Vi bjuder in Nackaborna att dela detta genom att skicka in bilder som vi kommer publicera på Dieselverkstadens Instagram. Även det är en aktivitet som passar just nu, säger Nanna Leth.

Offentlig konst i Nacka — ett urval

The flow of continuity av Johanna Kaarina Ilvessalo, Ryssberget längs länsväg 222
Gud fader på Himmelsbågen av Carl Milles, Nacka Strand
2:an av Mikael Pauli, 2:ans fritidsgård
Sälar av Aline Magnusson, Nacka strand
Pilt-Carin av Peter Linde, Järla sjö
Lilla elefanten drömmer av Torsten Renqvist, Jarlaberg
Bollspel av Ingrid Eriksson, Ormingehallen
Förste orienteraren av Olle Carlström, Tippen Saltsjöbaden