Kultur & Nöje Publicerad 14:36, 09 juni 2020

• Nya läs- och skaparbussen i Värmdö invigs imorgon • Dieselverkstaden får halv miljon för buss

Biblioteken ska komma närmare Nacka- och Värmdöborna. I förra veckan invigdes Värmdös nya läs- och skaparbuss. Samtidigt har även Dieselverkstadens bibliotek fått statliga pengar för inköp av en bokbuss.

Värmdös tidigare bokbuss togs ur trafik 2015, varpå antalet lån sjönk. För ett par år sedan ansökte kommunen om 3,2 miljoner från Kulturrådet för inköp av en ny buss, en så kallad läs- och skaparbuss. Riktigt så mycket fick man inte — men det blev ett bidrag på 2,4 miljoner från Kulturrådets tillfälliga stöd, kallat Stärkta bibliotek.

Och imorgon klockan 10 ska så Värmdöborna för första gången få ta del av resultatet. Då invigs läs- och skaparbussen utanför Runda huset i Gustavsberg.

Under sommaren kommer bussen att användas vid några tillfällen, berättar Värmdös bibliotekschef Ann-Helen Johansson. Men till hösten ska verksamheten dra igång på allvar.

– Då kommer vi att ha en turlista och åka ut till bland annat förskolor, äldreboenden och asylboenden fem dagar i veckan, och ibland även på helgerna, till exempelvis festivaler och cuper, säger Ann-Helen Johansson.

Förutom utlåning av böcker kommer bussen att erbjuda så kallad makerspace, ett slags pyssel 2.0.

– Det kan röra sig om programmering eller att bygga enklare robotar, förklarar Ann-Helen Johansson.

Biblioteken samarbetar bland annat med Värmdö kulturskola, som kommer att anordna aktiviteter i anslutning till bussen, och med ungdomsrådet, VKung.

– Vi ska ha ett möte med ungdomsrådet i juni, för att samla in deras förslag på hur bussen ska se ut invändigt, vad den ska innehålla och vart de vill att den ska åka, säger Ann-Helen Johansson och tillägger:

– Det ska bli jättespännande att få komma igång. Jag ser verkligen fram emot hösten!

Även Nackaborna ska besöka en bokbuss framöver. Kulturrådet har nämligen precis beviljat Dieselverkstadens tre bibliotek en halv miljon kronor som stöd för inköp av en buss. Precis som i Värmdös fall kommer pengarna från Stärkta bibliotek.

Dessutom har Axiell, som driver de tre Forumbiblioteken, fått en halv miljon till en satsning på att fler Nackabor ska kunna använda biblioteken digitalt.

Invigning imorgon

• Den nya läs- och skaparbussen invigs vid Runda huset i Gustavsberg den 10 juni klockan 10 av kultur- och fritidsnämndens ordförande Jasmin Farid, M.

• Klockan 10-13 arrangeras ett så kallat Makerspace i samarbete med Tekniska museet.

• Vid 14 rullar bussen vidare till skejtparken i Gustavsbergs centrum

• Mellan 14 och 17 får personer över 13 år prova på analogt och digitalt skapande.

• Läs mer om aktiviteterna i Värmdös nya läs- och skaparbuss på Värmdö biblioteks hemsida.

Hanna Bäckman