Kultur & Nöje Publicerad 15:09, 25 november 2020

• Stock ska bli skulptur föreställande Ormingesonen • Uppmaning i radioprogram

Förslaget om en staty av Markoolio i Orminge blir verklighet — tack vare en pengainsamling av engagerade radiolyssnare.

I oktober berättade NVP att det skickats in ett medborgarförslag till Nacka kommun om att resa en staty över Ormingesonen Marko ”Markoolio” Lehtosalo på hans uppväxtort. Motiveringen var att Markoolio är en legend och en symbol för Orminge.

Det var inte det enda medborgarförslaget som skrevs i ämnet. Över tio förslag skickades till kommunen, efter en uppmaning i radioprogrammet Rix Morronzoo. Det berättar Alma Shapiro, programassistent på Rix Morronzoo.

– Vi har haft Marko som Morronzoo-kompis i sex år så han har blivit en stor del av Rix FM. Vi tyckte att han borde hyllas med en staty, och startade därför en kampanj, säger Alma Shapiro.

Men eftersom medborgarförslagen inte gav något snabbt resultat, bestämde sig programmakarna att ta tag i saken själva.

– Vi hörde av oss till olika konstnärer och hittade motorsågsskulptören Malin Nilsson. Hon tyckte att det var en jättebra idé, men en staty är inte gratis. Så då bad vi lyssnarna om hjälp att samla ihop pengar till en staty, säger Alma Shapiro.

Och lyssnarna lydde. Bara en knapp timme efter att insamlingen på crowdfundingtjänsten Gofundme startade i fredags hade man uppnått målsumman 20 000 kronor.

– Det gick väldigt fort, konstaterar Alma Shapiro.

Även den konstnärliga processen går undan. Efter några dagar hittade Malin Nilsson den stock som hon ska framställa Markoolio utifrån, och redan på onsdag den 2 december ska det färdiga resultatet presenteras.

– Hur den kommer att se ut blir en överraskning. Men det blir något roligt, det kan jag lova, säger Alma Shapiro.

Nu återstår bara att hitta någonstans att placera statyn.

– Det får gärna vara i Orminge centrum, kanske i en butik eller ett skyltfönster, någonstans där alla kan se den.

NVP har sökt Marko Lehtosalo för en kommentar.