Niclas Hammarström ställer ut i Fotoparken

Hur klimatförändringarna påverkar människor i alla åldrar och från olika kontinenter visas i en ny Fotoutställning i Gustavsberg.
FOTO: Niclas Hammarström
Kultur & Nöje Uppdaterad 10:38 27 augusti 2019

• I skuggan av katastrofen. • "De är människorna som tar den första smällen."

Lördag den 7 september invigs Fotoparkens tredje utställning "I skuggan av katastrofen" i Gustavsberg.

Utställningen tar avstamp i klimatfrågan och är ett samarbete mellan bildjournalisten och Nackabon Niclas Hammarström och journalisten Magnus Falkehed.

De fick, via tidningen Expressen, i uppgift att belysa klimatfrågan genom en serie reportage. Resultatet blev ett känslofyllt och närgånget på-plats-projekt som porträtterar människor vars liv och drömmar har kastats omkull av klimatförändringar och klimatkatastrofer. Och det är denna reportageserie som nu ställs ut i Fotoparken.

– Utställningen skildrar människor i alla åldrar och från flera skilda kontinenter. Det dessa har gemensamt är oturen att leva i samhällen som står på den sköra, yttersta kanten av en djup ravin, säger Niclas Hammarström, i ett pressmeddelande.

– En föddes lite för nära en allt glödhetare ekvator, en annan lite för nära inpå den Indiska Oceanens cyklonbälte som nu spårar ur. En tredje bor på en ö som är lite för platt för att stå emot det Stilla Havets nyckfulla beteende och någon bor alldeles för nära den tinande Nordpolen. De är människorna som tar den första smällen, de som lever i frontlinjen till vad som håller på att bli allas vår framtid, säger Magnus Falkehed i pressmeddelandet.

Jasmin Farid, M, ordförande i kultur- och fritidsnämnden:
– I utställningen ser vi hur det vi gör eller inte gör i dag kan påverka vår framtid och våra kommande generationer, världen över. Niclas Hammarström och Magnus Falkehed belyser klimatförändringarna och dess medföljande katastrofer på ett starkt och träffande sätt, som inte lämnar någon oberörd.

Utställningen invigs lördag den 7 september klockan 13.00, och pågår fram till och med den 10 januari 2020.

Om Fotoparken

Fotoparken invigdes hösten 2018 och är en ny permanent utomhus-utställning för samtida fotografi i Gustavsbergs, Värmdö kommun. Avsikten är att skapa en dynamisk plats där de fotografiska uttrycken varieras genom 3-4 nya utställningar per år. Just nu pågår "Under Afrikas himlar" av Brutus Östling fram till 1 september.

Värmdö kommun/Kulturenheten ansvarar för utställningar och samarbetar med curators och fotografer i Sverige och internationellt. Niclas Hammarström har varit engagerad i Fotoparken sedan starten. Allmänheten kan ta del av utställningarna gratis, när som helst på dygnet och året om. Platsen för utställningen är lättillgänglig och välkomnande i centrala Gustavsberg.