FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magnus, Måns

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
19 augusti 2019

Filemon Lundqvist (till höger), Sickla skola, som visade sig kunna en hel del om Jeff Kinneys böcker, fick testa bästsäljarförfattaren med svåra frågor på scenen på Dieselverkstadens bibliotek.

”Nästan som om
Zlatan kom hit”

Kultur & Nöje 10:53 | 01 december 2018

Laban Madshus satt med tolv ”Greg”-böcker och väntade på sin stora litterära idol Jeff Kinney på Dieselverkstadens bibliotek i fredags.
– Det här är nästan som om Zlatan skulle komma hit, sa han förväntansfullt.
Laban och de andra 150 femteklassarna blev knappast besvikna när bästsäljarförfattaren Kinney visade sig älska sina läsare lika mycket som läsarna älskar honom.

Det händer inte sällan att det kommer kända och storsäljande författare till Dieselverkstaden. Men hittills aldrig någon som sålt över 200 miljoner böcker.
– En snabb titt i statistiken visar att ”Dagbok för alla mina fans” och efterföljarna är de böcker vi har flest av. Och att de ständigt är utlånade. Det är nog bara Martin Widmark (LasseMaja-böckerna) som lånas ut mer, sa bibliotekarien Kalle Molin.

Får unga killar att börja läsa
Hans kollega på Älta bibliotek, Hallvard Wallén, hade tillsammans med bokförlaget bjudit in femteklassare i Nacka för att träffa deras stora idol, den amerikanske barnboksförfattaren, och illustratören, Jeff Kinney.
– Jag är lycklig. Hans böcker har fått så många barn, speciellt unga killar, att börja läsa. Det är lättläst, roligt, och viktigt, sa Hallvard Wallén.

”Är det någon här som läst böckerna om Greg”, frågade så den glade och chosefrie stjärnan, som såg ut som vilken mellanstadielärare som helst, från scenen.

I stort sett samtliga 150 femteklassare från Sickla, Neglinge och Älta skolor räckte upp handen. Och jublade. Författaren var glad, barnen gladare, och lärarna, bokförläggarna och bibliotekarierna gladast.

Sen blev det en sällan skådat rolig och inspirerande show där Jeff Kinney hade frågesport om sina böcker, där barnen frågade Jeff om hans favoritböcker och innebandylag (!). Där Jeff visade hur man enkelt kan lära sig att teckna, innan elevernas lärare fick visa upp sina danskunskaper, och en bejublad show som avslutades med ett snöbollskrig inne på biblioteket (inte med riktiga snöbollar, dock).

Skrivna som en dagbok
Laban Madshus, som hade med sig alla sina böcker för signering, var en av många elever som fick stå på scen och göra både kloka och pinsamma saker med den snälle och lite tokige författaren. 
– Jag blev nästan stolt när jag fick höra att Jeff skulle komma hit till oss, sa Laban när han samlat sig lite.

Böckerna om Greg (som alltså är skrivna som en dagbok, rikligt illustrerade) har en speciell humor, tycker Laban och fortsätter:
– Bilderna är bra och gör det enklare att hänga med. Det är inte konstigt att de blivit så populära, det snackas om dem överallt i skolan.

Jeff Kinney, som på bara ett tiotal år blivit en av världens mest sålda författare, berättade snabbt och humoristiskt hur han plötsligt kom på hur han kunde kombinera sitt läsande och dagbokskrivande, med sin dröm att bli serietecknare. ”Dagbok för alla mina fans” blev en mix av detta.
– Jag blev inte rik och berömd direkt, men det första jag köpte var en egen bokhandel, så jag kan dela mitt intresse med er. Jag får alltid frågan om det jag skrivit handlar om mig själv, och svaret är att det handlar om saker som jag upplevt.
– Men det bästa med mitt jobb är att jag får resa runt, till länder och platser jag aldrig drömt om, för att träffa barn som läst mina böcker. Fantastiskt!