Kultur & Nöje Publicerad 08:48, 22 februari 2021

• Lilla Nucha vinnare i kommunens designtävling

Mjuka former och färger som påminner om Nackas berggrund fick juryn på fall. Nackas nya betongsugga är Stina Lindholms Lilla Nucha.

Våren 2020 utlyste Nacka en designtävling med målet att få fram en unik design för betongsuggor i Nacka. I december presenterades sedan de tre slutförslagen Stina Lindholms Lilla Nucha (nacke på latin), Helena Erikssons Toppen och knoppen i Nacka och Cecilia Öhmans Rana (groda på latin).

Och vinnaren, som utsågs av en jury bestående av politiker i Nackas natur- och trafiknämnd samt Nackas stadskreatör och stadsarktitekt, är Lilla Nucha.

Den bågformade betongsuggan har färger som återspeglar Nackas berggrund, menar juryn, som också framhåller dess mjuka former och släta yta. I motiveringen skriver juryn att figuren kan föreställa ”ett litet djur, ett berg eller en slät sten vid vattnet” och att Lilla Nucha ”leker med ytterligheterna, den är stabil men svävande, hård men mjuk, matematisk och organisk”

Stina Lindholm har inspirerats av naturen när hon formgav Lilla Nucha, och suggan ska nu gjutas i tre färger — vitt, grått och mörkgrått — för att visa Nackas olika bergarter. Att den fått namnet nacke på latin har koppling till bergsnacken vid Järla sjö, som sägs ha gett Nacka sitt namn.

I juni ska den första nya betongsuggan ställas vid Nacka stadshus. Sedan kommer suggor att placeras ut på offentliga platser och som trafikhinder i kommunen.

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x