De ska få Nackaborna att ta ton tillsammans

Mattias Karlsson och Johan Ståhl, eller Allsångsproffsen.
FOTO: Allsångsproffsen
Kultur & Nöje Uppdaterad 08:05 07 augusti 2019

• Allsång i Nyckelviken för andra gången • Lista med fem allsångsfavoriter

På premiären förra året höll de på att regna bort. Men Allsångsproffsen ger inte upp — nästa lördag hoppas de på att mängder av Nackabor sjunger ut i Nyckelviken.

Det är inte för inte som Johan Ståhl och Mattias Karlsson kallar sig för Allsångsproffsen. I 15 år har de varit turnerande allsångsledare, och framträtt på otaliga scener, äldreboenden, personalfester och campingar.

Förra året drog de så igång något som de hoppas blir en ny tradition: Allsång i Nyckelviken. Upprinnelsen var att Johan Ståhl, som själv är Nackabo, träffade på kommunens kulturdirektör i gymmet. De kom i samspråk om allsångssysslan, och snart hade ett samarbete uppstått. Kommunen står därmed som medarrangör och finansiär av allsången.

Två tillfällen bokades in förra sommaren, i Velamsund och Nyckelviken. Just de datumen var dock den soliga, heta sommaren 2018 som försvunnen.

– Vi prickade in de enda dagar som det regnade den sommaren, tror jag. Det ösregnade på båda föreställningarna, framför allt i Nyckelviken. Tältet blåste nästan bort. Men det kom ändå ett 70-tal personer, som satt kvar i hällregnet. Det var helt otroligt, säger Johan Ståhl, som i år hoppas på allsångsvänligare väder.

Den 17 augusti är det dags för revansch, och Nyckelviken är platsen. Med sig på scenen har duon både orkester och kör.

– Vi har bytt ut en del av låtarna i allsångshäftet. Nu har vi till exempel med Arvingarnas ”I do”. Vi ska även sjunga ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran”, som en hyllning till Lill-Babs. Överlag blir det mycket schlager och många fartfyllda låtar.

Vad är det som är så roligt med allsång?
– Jag har ofta funderat på det. Jag kollade alltid på Allsång på Skansen när jag var liten, när mina kompisar lyssnade på Guns N’ Roses. Allsången kom bara in i mig. Det kan inte finnas något roligare än att göra andra människor glada. Det roligaste när vi är ute och spelar är när gubbar, som först bara sitter och undrar vad det här är för skit, efter föreställningen kommer fram och säger att det är det bästa de sett. Då är det värt allt slit.

Allsången äger rum den 17 augusti klockan 14–16 i Nyckelviken. Fri entré. 

”Säg inte nej, säg kanske” av Sven-Ingvars. ”Det går inte att ha en allsång utan en Sven-Erik Magnusson-låt.”

”Händerna mot himlen” av Petra Marklund. ”En medryckande låt där publiken kan sträcka upp sina händer.”

”En kväll i juni” av Lasse Berghagen. ”Den kan man göra olika versioner av, till exempel samba.”

”Jag vill ha en egen måne” av Ted Gärdestad. ”En av de vackraste sångerna som finns.”

”Gå upp och pröva dina vingar” av Lasse Dahlquist. ”En gammal låt som man blir glad av.”

  • Hanna Bäckman