Kultur & Nöje Publicerad 07:50, 29 maj 2020

• Grundare av priset • ”Nu jäklar ska han ha den”

Peter Hanneberg från Skuru är Årets naturfotograf – och får därmed ett stipendium han själv grundade för 30 år sedan. Den senaste boken om fascinerande öar blev högt uppmärksammad och gjorde kandidaten till vinnare.

Biologen, författaren, journalisten och fotografen Peter Hanneberg från Skuru har vunnit det prestigefyllda priset Årets naturfotograf.

Peter Hanneberg har en bakgrund som miljö- och vetenskapsjournalist och har koncentrerat sig på miljöfrågor, internationell naturvård och hållbar turism. Inte sällan medverkar han i böcker och artiklar med sin expertis, när han inte skriver dem själv. Stipendiet på 25 000 kronor som delas ut av Naturvårdsverket är ett resultat av mer än 40 års arbete att öka kännedom och känsla för natur och miljö i hela världen. 

Den senaste boken ”Öar”, som han skapat efter många år av resande, blev ett uppmärksammat verk och bidrog till vinsten.

– Det är en stor ära och väldigt roligt att få ett erkännande som fotograf. Jag vet att de haft mig som kandidat tidigare, och i år kom min senaste bok som utlöste priset. Då tyckte de väl att ”Nu jäklar ska han ha den!”. 

Naturvårdsverkets stipendium Årets fotograf grundades år 1990 av Peter Hanneberg tillsammans med hans kompis och dåvarande kollega Claes Grundsten. Syftet var att lyfta naturfotografi som genre. Han var priskommitténs koordinator och föredragande till år 1999.   

Peter Hanneberg plåtar på ett sätt han kallar reportagefotografi. Kameran har hängt med och använts parallellt med bokskrivande och journalistuppdrag, vilket har präglat en varierande fotokonst.

– Jag har ingen nisch, utan jag jobbar med mångfald. Sällan har skrivande journalister även profession i fotografi och där sticker jag nog ut.

Priset kommer att delas ut i juni av Björn Risinger, generaldirektör, och juryn från Naturvårdsverket.

Därför får Peter Hanneberg priset

”Peter Hanneberg får stipendiet för att han med naturfotot som redskap under mer än 40 år skickligt och tongivande har arbetat för att öka kännedomen om och känslan för naturen och miljön i Sverige och i världen. Han har med sina naturtroget berättande bilder och egna texter starkt bidragit till att hävda naturvårdens intressen och skyddet av värdefull natur, senast med boken Öar”, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

  • Louise Enfors