Kultur & Nöje Publicerad 04:58, 27 maj 2022

• Världskultur, konst och musik på årets festival • ”Gränslandsperspektiv i år”

Nästa helg inleds en tre dagar lång Värmdöfestival som avslutas med den traditionella nationaldagsceremonin.
– I år ska vi inte bara vara folkliga, utan vi vill även ha en konstnärlig spets. Värmdö och särskilt Gustavsberg har en fantastisk kulturhistoria och den vill vi bygga vidare på, säger projektledaren Jan Ove Hafstad.

Längtar du efter konst och kultur? Nästa helg, den 4 till 6 juni, kommer det att sjuda av liv i hamnområdet, runt kyrkan och i centrum i Gustavsberg. Då drar Värmdöfestivalen igång efter två års uppehåll.

Arrangörerna, Kulturföreningen i Gustavsberg i samverkan med Värmdö kommun, har haft två månader på sig att planera och utlovar ett digert program i dagarna tre med allt från konst och musik till insektsutställning och disco.

– Temat för i år är kulturella och konstnärliga möten, ett sorts gränslandsperspektiv med världskultur och olika konstformer i samverkan. I motsats till tidigare års festivaler så vill vi i år inte bara vara folkliga, utan även ha en konstnärlig spets. Gustavsberg har en fantastisk kulturhistoria. Det finns så många duktiga designer, aktiva bildkonstnärer och andra konstnärer, som arbetat, arbetar och bor här. Det är tacksamt om vi kan bygga vidare på det, säger Jan Ove Hafstad.

Programmet är i skrivande stund inte helt klart men flera artister är klara, däribland Ale Möller Band, Lena Willemark, Tina Ahlin och Orsa Spelmän, Anders Modigh, Sousou och Maher Cissoko samt Imenella. Dessutom framför fyra sångare konserten Blue Willow a cappella i Porslinsmuseet.

– Vi smygstartar redan på fredag med en Ukrainaafton med mingel och artisten Bohdan Shutka på Gustavsbergsteatern. Han spelar på bandura, ett traditionellt ukrainskt instrument med ursprung i medeltiden, säger Jan Ove Hafstad.

Hamnområdet, med Gula byggningen, Porslinsmuseet, galleri Panncentralen, en marknadsgata och en ny utescen i Odelbergs park, blir festivalcentrum. Det kommer även att hända saker på Gustavsbergsteatern i Gustavsbergs centrum, vid kyrkan, och i Fotoparken.

– Det kommer att bli konstutställningar, konserter, föreställningar, teater och film i olika omgångar. Runt utescenen kommer vi att ha en marknad med utställare, berättare och säljare. Det kommer att bli tider så det passar alla. Allt blir gratis utom entrén till Porslinsmuseet, säger Jan Ove Hafstad, som har många års erfarenhet av att arrangera festivaler bland annat som verksamhetsledare för Läckö slott, producent på Drottningholms slottsteater och verksamhetsledare för Sweden festival.

Festivalen inleds klockan 11 på lördag med Silent disco för åldrarna 13–25. Då invigs även Porslinsmuseets nya utställning ”After glow” där 13 keramiker nytolkar nordiskt porslin.

Värmdöfestivalen avslutas måndag 6 juni med en nationaldagsceremoni som innefattar bland annat kulturskolans barnkör, sång av funkisfestivalens vinnare Emma Halvarsson, välkomnande av nya medborgare, sånguppträdande, dansverk och stipendieutdelning.
– Vi upplever att det finns ett uppdämt behov av att komma ut. Jag tycker folk ska ha trevligt och gå på så mycket de orkar och kan. Jag hoppas Värmdöborna får en upplevelse, har trevligt och blir nyfikna, säger Jan Ove Hafstad.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x