Kultur & Nöje Publicerad 11:25, 15 november 2020

• Dokumentär om Greta Thunberg premiärvisas på Möja • Eleverna på skolan är med i trailern

Hur ska vi få slut på algblomningen? Hur ska vi rädda haven? Det är två av frågorna som elever på Möja skola ställer till politikerna när dokumentärfilmen om Greta Thunberg premiärvisas på Möja bio på fredag.

Den 20 november har ”Greta”, regissören Nathan Grossmans dokumentärfilm om miljöaktivisten Greta Thunberg, Sverigepremiär.
I samband med premiären genomförs en landsomfattande kampanj, där elever fått skriva sina budskap till politikerna på plakat. 
Bilderna har sammanställts till en trailer, som visas på landets biografer under premiärdagen.

En av biograferna som hakat på kampanjen är Möja bio, som i sin tur involverat Möja skola, där läraren Ann Pantesjö inte var sen att haka på.
– Jag tackade ja till att vara med, för det är motiverande för eleverna att göra något kreativt om miljön. Här ute på ön ser eleverna också till exempel nedskräpning och algblomning på ett tydligt sätt. Så alla har varit engagerade i arbetet, säger Ann Pantesjö.

Gratis visning på Möja
Tolv elever i årskurs ett till sju har gjort ett varsitt plakat. 
Och närheten till havet blir tydlig i frågeställningarna som eleverna formulerat: ”Hur ska det gå med isarna?”, ”Hur ska vi få slut på algblomningen?” och ”Hur ska vi rädda haven?”.

Visningen på Möja bio är gratis, tack vare sponsring från Vindö Byggvaror, och i lokalen kommer även bilderna på eleverna att sättas upp.
Susanne Jacobsson, projektansvarig för Möja bio, ser fram emot visningen.
– När barnen engagerar sig, då smittar det av sig. Det har stor betydelse att fokus hamnar på miljöfrågan, säger hon.

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x