Kokkonst från 19
länder i ny utställning

Kultur & Nöje Uppdaterad 07:57 20 mars 2019

Mat av kvinnor från 19 länder utgör grunden för en utställning i Fisksätra museum. Maträtter visas tillsammans med berättelser, dikter och en världskarta av kryddor.

Drygt tjugo kvinnor ingår sedan ett par år i nätverket ”Fisksätra talented women”. De började träffas för att prata svenska och hålla föredrag men mat blev en allt större del av nätverket allt eftersom.
– Det skulle handla om ett forskningsprojekt om hinder för kvinnor i vardagen, men kvinnorna var väldigt tydliga med att mat skulle vara en viktig del i projektet, säger Amelie Tham, en av museets två konstnärliga ledare.

Sedan föddes idén till en receptbok med kvinnornas matkonst. Nu har ett 30-tal recept samlats, maten har fotograferats och kompletteras med berättelser om bakgrunden till rätterna och maten, eller om kvinnornas egen bakgrund, och i något fall en dikt. 
Gul Sanober Baig, som flyttade till Sverige från Pakistan för tre år sedan, har varit redaktör för materialet och skrivit ett brev till sin syster och en dikt till de två maträtter hon lagat.
– Det ena är en rätt som min pappa tycker om och det andra en festligare rätt med kyckling, citron, kokosmjölk och jordnötter, säger hon.
– Till den andra rätten har jag placerat en dikt som jag skrivit i Pakistan, under perioder när jag upplevt ensamhet och behövt en vän. Projektet är speciellt eftersom det finns en konstnärlig dimension, säger Gul Sanober Baig.

Dukat bord
Tahira Jabeen, som var en av initiativtagarna till nätverket, har lagat en rätt som äts vid festligare tillfällen under ramadan. 
– Det är en lättare rätt, dahi pakoryan, med yoghurt, kikärtor och sallad.

Nancy Reyes från Mexiko har varit den andra redaktören i projektet och berättar legenden om hur guden Quetzalcoatl gav majsen till männsikorna.
– Jag har lagat en biffgryta med chilin guajillo som äts i många delar av Mexiko. Det är en av få rätter jag kan hitta råvaror till här i Sverige.

I utställningen, som pågår till den 30 april i museets lägenhet vid Fisksätra torg, finns också ett stort bord där alla kvinnorna har sin plats, med namnen broderade på servetter och där de samlat något föremål var från sina egna kök.
– Det är en hyllning till kvinnohistorien och till en installation bestående av ett trekantigt bord som konstnären Judy Chicago skapade 1979. Det ses som ett av de första större feministiska konstverken, säger Cristina Schippa, också konstnärlig ledare på museet.

Nätverket deltar på olika sätt i kulturevenemang i Fisksätra, med matperformance och tygfärgning, och kokboken ska visa på olika konstnärliga uttryck, utöver matkonsten.
– Det finns många facetter i projektet och det gör att vi kan finnas med i många olika sammanhang, säger Tahira Jabeen.

Innan kokboken är klar ska fler recept samlas in och fler kvinnor är välkomna att delta.