Kultur & Nöje Publicerad 09:58, 09 oktober 2019

• Mässgeneralen: "Konst är för alla — oavsett hur tjock plånbok man har" • Fokus på ”Art therapy”

Psykisk ohälsa och begreppet ”Art therapy” är i fokus på årets upplaga av Nordens största konstmässa, Affordable art fair på Nacka Strandmässan. 
Mässan samlar drygt 60 gallerier och ett hundratal konstnärer och har i år särskild öppettid för besökare med barnvagn.

Årets svenska upplaga av Affordable art fair är den åttonde i ordningen. Varje år belyser mässan, med ett välgörenhetsprojekt, viktiga frågor. I år är temat psykisk ohälsa. 
– I år är första gången då vi har en välgörenhet som är kopplad till konst. Under temat ”Art therapy” kommer vi belysa hur konst och kreativt skapande kan ha positiv inverkan på psykisk hälsa, säger mässgeneralen Bernice Glimberg.

Deltar tillsammans med Mind
Carolina Gynning, och hennes mamma Agneta, deltar på mässan tillsammans med Mind — en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa och stödjer människor i kris. 
– Carolina och Agneta har donerat verk där 100 procent av förtjänsten går till Mind. I deras monter kommer även tio procent av försäljningen gå till Mind, förklarar Bernice Glimberg. 

Nacka Strandmässan har varit skådeplats för Affordable art fair sedan 2015, då de gamla lokalerna blev för små. Förra året lockades 11 000 besökare, men pub-likrekordet ligger på några tusen fler. Globalt firar mäs-san, som startades av britten Will Ramsay, 20 år och har genom åren haft ungefär 2,5 miljoner besökare. 
Varför lockar mässan så stor publik? 
– Vi har ett välkomnade koncept, alla ska känna sig välkomma. Och vi har en stor målgrupp och ett brett spann av besökare — från förstagångsköpare till samlare, säger Bernice Glimberg.

Mest nordiska utställare
Drygt 60 gallerier deltar under årets mässa, tillsammans företräder de ett hundratal konstnärer. Gallerierna är främst från Sverige och de nordiska länderna, men även länder som Sydkorea och Argentina finns representerade. 

Under 2018 års upplaga av Affordable art fair såldes konst för 17 miljoner kronor. Verken som säljs är i prisklassen 600–60 000 kronor och mässan själva säger sig ”demokratisera konst”.
– Vi gör konst tillgängligt för gemene man. För konst är för alla — oavsett hur tjock plånbok man har, säger Bernice Glimberg.

Även om konsten och de utställande gallerierna är i  fokus finns flera programpunkter som inte handlar om försäljning. Besökarna kommer kunna bevittna live-målning med den Storbritannienbaserade konstnären Marcelina Amelia och själva vara med och måla det som ska bli en stor muralmålning. 
– Även om du inte kommer till mässan för att köpa konst ska det finnas saker som kan locka eller inspirera, säger Bernice Glimberg.

Några programpunkter under mässan

Torsdag, öppet kl 12–17
• Föreläsning ”Mind: Talking — an art in itself!” kl 15.00
• Art After Work kl 17–21.30
• Livemålning med Marcelina Amelia kl 18–21.30

Fredag, öppet kl 11–19
• Föreläsning ”Mind: Talking — an art in itself!” kl 13.00 och 16.00
• Samtal med Carolina och Agneta Gynning kl 15–16

Lördag, öppet kl 11–18
• ”Stroller hour” kl 10–11
• Föreläsning ”Mind: Talking — an art in itself!” kl 12.00 och 16.00
• Skapa muralmålning kl 13–14 och kl 15–16

Söndag, öppet kl 11–18
• Föreläsning ”Mind: Talking — an art in itself!” kl 12.00 och 15.00
• Skapa muralmålning kl 13–14 och kl 15–16
• Livemålning med Marcelina Amelia kl 14.30–18