FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magnus, Måns

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
19 augusti 2019

Sverre Erixson målade en tavla med en sol och ett landsskap tillsammans med sin pappa Sven X:et Erixson 1936. Sedan dess har det blivit många fler.

Målningar från ett konstnärsliv

Kultur & Nöje 11:00 | 21 januari 2019

I Nacka konsthall ställer konstnären Sverre Erixson, Saltsjöbaden, ut sin sovrumsdörr och mycket annan konst. Det äldsta verket målade han tillsammans med sin pappa, konstnären Sven X:et Erixson.

Utställningen är en retrospektiv utställning, där konstsekreteraren Nanna Leth besökt Sverre Erixsons villa i Saltsjöbaden och tillsammans med honom valt ut ett antal verk bland de många som finns där. Den ligger bara några tiotal meter från huset där han växte upp.

En del verk visas i hängningar som ska ge intryck av en bostad. Bland annat visas några verk precis som de brukar hänga i Sverre Erixsons hall, och hans sovrumsdörr.

Sol som blöder äldsta verket

Det tidigaste verket målade Sverre fyra år gammal 1936 tillsammans med sin pappa Sven X:et Erixson.

– Jag målade en sol och pappa målade ett landskap under solen. Det jag minns är att min sol blöder, sade Sverre Erixson när NVP träffade honom förra veckan.

Han varit verksam som konstnär nästan hela livet, och de senaste verken, målade ölunderlägg, är nyproducerade.

– Vi har valt akvareller med motiv från Paris och målningar med motiv från Spanien, och reliefer som jag målat parallellt med andra tekniker.

Utställningen öppnande i Nacka konsthall i helgen och visas till den 3 mars.
Journalisten och författaren Lasse Westman har skrivit en introducerande text om barndomsvännen.