Liten utställning i
väntan på museet

Gunilla Lindholm, Porslinsmuseets vänner, och Margareta Hennix, tidigare formgivare i Gustavsberg. Margareta Hennix vita Basic-vaser och gulddekorerade kopp syns i montern intill henne.
FOTO: Jenny Frejing
Kultur & Nöje Uppdaterad 15:49 01 juli 2019

• Porslins- och plastföremål som tillverkats och designats i Gustavsberg.

Utställning i Kakelugnsrummet

Utställningen har öppet fredagar, lördagar och söndagar den 4 juli till 25 augusti, klockan 11 till 15.

Det blev ingen nyöppning för Porslinsmuseet den här sommaren. Men nu har ideella krafter och företag i hamnen satt ihop en liten utställning i Kakelugnsrummet, med gamla bilder från Gustavsberg och ett urval välbekanta föremål. 

Porslinsmuseet i Torkhuset i Gustavsbergs hamn är under omfattande renovering. 2018 togs driften av museet över av Nationalmuseum, och planen var att öppna i den nya regin lagom till årets sommarsäsong. Men så blev det inte, bland annat till följd av ökade krav på ventilationen. 
Istället planeras nyöppningen till sommaren 2020.

Larson, Kåge och Lindberg
Men Kakelugnsrummet, intill Bistro Gustavsberg, är färdigt — och där anordnas nu en mindre utställning, på initiativ av Porslinsmuseets vänner, Gustavsbergs vänner och företagare i hamnen.
På väggarna hänger fotoutställningen ”Återblick”, med bilder från gamla tiders Gustavsberg. Den visades 2017 i Gula byggningen och sattes då ihop av den tidigare chefen för Porslinsmuseet, Kjell Lööw, och Värmdös tidigare kommunantikvarie, Johan Aspfors.

I ett antal montrar samsas porslins- och plastföremål som tillverkats och designats i Gustavsberg, allt utlånat av privatpersoner, företag och verksamheter. Här finns bland andra Lisa Larson, Stig Lindberg, Bengt Berglund, Wilhelm Kåge och Bernt Friberg representerade.

Modeller av hus
Dessutom innehåller några av montrarna Herbert Bergschölds detaljrika modeller av anrika byggnader i Gustavsberg. 
– Han gjorde sammanlagt ett 100-tal modeller, och alla finns på Gustavsgården. Det här är första gången de ställs ut någon annanstans, säger Gunilla Lindholm, ordförande för museets vänförening.

Borstade guldkoppar
Mitt under intervjun dyker en på utställningen representerad formgivare upp: Margareta Hennix. Hon var verksam i Gustavsberg under 20 år, bor fortfarande på orten, och är känd bland annat för sin potta ”Heja Sverige” från 1967.
I utställningen i Kakelugnsrummet visas hennes vas Basic.
– Den gjorde jag för de smala fönsterkarmarna i hus byggda på 1960-talet, berättar Margareta Hennix, varpå Gunilla Lindholm visar upp en bild på sin samling med 28 sådana vaser, som står tätt intill varann i fönstren hemma.

Även Margareta Hennix koppar Aramis, med dekor av 24 karats guld, finns med på utställningen.
– Jag fick borsta dem med svinborst för att få upp lystern, berättar hon entusiastiskt.

Gunilla Lindholm är nöjd med hur den lilla utställningen blivit.
– Vi ville göra något för att besökare i Gustavsberg inte blir besvikna över att museet inte är öppet, säger hon.