FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johanna

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
21 juli 2018

Malin Liedberg och LG Nilsson har haft hjälp av samlare och experter när de gjort Leksaksmuseets utställning.

Lekfullt museum
öppnar i Fisksätra

Kultur & Nöje 11:41 | 23 maj 2018

Samlare, experter, lokala företag och museipersonal har under vintern och våren sett till att mer än 10 000 föremål nu kan ta plats i Leksaksmuseet i Fisksätra.
På lördag är det invigning.

Invigning med öppet hus i hela marinan

Leksaksmuseet invigs lördagen den 26 maj klockan 11 och då hålls också Saltsjö Pir-dagen. Allt i huset i Fisksätra marina är öppet och det blir aktiviteter och erbjudanden, levande musik, tävlingar, föreläsningar och visningar av av bland annat Nacka bryggeri och Stockholms båtsnickeri, Sjöhistoriska museets marinarkeologi och museet Hamn.

Under 38 år låg museet i Stockholm, men i höstas meddelade musei-
chefen och Gustavsbergsbon LG Nilsson att han ville ge museet nytt liv intill museet Hamn.

I höstas anlände kartong efter kartong med saker och nu, ett halvår senare, samsas dockor, modellbilar, båtar, tåg, lego, tennfigurer, mekanon och batman-figurer i montrar. Det är omkring 10 000 föremål bara ur museets egna samling.

Samlingarna omfattar cirka 35 000 föremål och museet vill att de ska växa.
– Samlare har mest varit, och är, män, utom vad gäller Barbiesaker, som samlas av kvinnor. Det är samma sak med de som byggt upp Leksaksmuseets samling genom donationer och det är de samlingarna vi har utgått från när vi byggt den nya utställningen. Men på sikt hoppas vi att sammansättningen kan förändras och vi vill berätta mer om vad tjejer leker med, säger Malin Liedholm, som vanligen arbetar i Hamn-museet intill, men i vår arbetat med att sätta samman leksaksmuseet.

– Det här är en västerländsk samling i dag. Det vore roligt att bygga ut den så att den omfattar hela världen. Det kommer vi att göra genom ett projekt i vinter där vi ska samla in leksaker i Fisksätra.  

Nostalgi och e-spel
Dockor och figurer är i många fall närmare två hundra år gamla och kan vara värda tiotusentals kronor för en samlare.

Märken och namn som Lehmann, Schuco, Rössner, Pec och Brio hör till leksaksvärldens stjärnglänsande elit, och man kan se exempel på hur märket ”Automatic binding bricks” på 50-talet blev ”Lego”.

– Vi samarbetar med föreningen Swebrick, vars 1 600 medlemmar bygger i lego i många sammanhang. De har fått en monter där de kommer att visa exempel på vad medlemmarna gör, säger LG Nilsson.

Han ger en snabb bild av vilka olika målgrupper han tror kommer att besöka museet.
– Det kan vara nostalgi att se sådant man själv lekt med, det kan vara barnfamiljer, samlare och skolklasser. Vi ska också visa elektroniska spel och e-spel framöver och vi skulle kunna ordna e-speltävlingar i
Folkets hus.

En modelljärnväg ska bli en annan av museets huvudnummer.
– Järnvägssällskapet kommer att bygga en stor järnväg i utställningen och besökarna ska kunna följa arbetet. Det kommer att ta mer än ett år och vara ett levande projekt. Utöver den visar vi såklart en Märklinjärnväg, en sådan måste man ha, säger LG Nilsson.

 

 

Mussar, Batman och Pez
Ungefär 60 procent av det som visas är föremål ur museets egen samling. Resterande är inlånade samlingar från privatpersoner, bland annat Duvnäsbon Johan Edholms samling av Batman- och Star wars-figurer och Pez.

– Pez uppfanns på 1930-talet. Det hände mycket under de åren. 1938 kom de första superhjältarna och 1939 Batman. Det var också då som leksaker av många slag började tillverkas i industriell skala. Johan Edholm har själv ställt iordning en monter med sina saker, säger Malin Liedberg.

Från Lasse Åberg har man fått låna Musse Pigg-dockor från 1930- och 40-talen och den tillfälliga utställningen ”Leksaker till sjöss” består till stor del av en privat samling modellbåtar.

– En annan stor samling har vi lånat av Renate Armaty. Det är dockor från tidigt 1800-tal och framåt. Hon har en expert som bidragit med mycket kunskap, säger
Malin Liedberg.

För besökarna ska kunna både titta och leka själva kommer museet att ställa ut ett antal dockskåp, medan andra ska gå att leka med  i en del av museet.

Öppnar trots liten budget
Samlare inom en rad områden har bidragit med både föremål, kunskap och arbetstid, vilket gjort att museet kunnat färdigställas med en budget på bara
700 000 kronor.

– Vi är väldigt tacksamma för de lokala företag som hjälpt oss med material och arbete, säger LG Nilsson.

Det finns också föremål i samlingarna som man väljer att inte visa — därför att de är från en tid med andra värderingar i dag.
– Det är leksaker som exotifierar samer, till exempel, eller så handlar det om hur färgade framställs.