Kultur & Nöje Publicerad 12:44, 11 oktober 2020

• Saltsjöbadens jazz club ordnar spelningar på Grand hotel

Jazzen ljuder åter på Grand hotel. Saltsjöbadens jazz club har återuppstått — och ordnar coronasäkrade spelningar i hotellet. Nästa äger rum redan ikväll, som en del av Stockholm jazz festival. 

För omkring 15 år sedan drogs Saltsjöbadens jazz club igång av några engagerade ortsbor, däribland pianisten och trumpetaren Stefan Gustafsson. Klubben ordnade välbesökta spelningar på Grand hotel Saltsjöbaden. Den nu bortgångna storstjärnan Alice Babs, som bodde i närheten, var stamgäst.
– Hon kom alltid. Trots att hon var gammal då, var hon ibland med och jammade och sjöng på scenen, berättar Stefan Gustafsson.

Jazzklubbens verksamhet avstannade efter några år, men i början av 2019 drog Stefan Gustafsson åter igång, tillsammans med Karl Ramström, Ingemar Hansson, Maggie Norheden och Per Olof Lindros.
Under drygt ett år hölls spelningar en gång i månaden på Grand hotel, med gästartister som Jan Allan, Bernt Rosengren quartet och Christina von Bülow. Även på restaurang Solsidan anordnades regelbundna jazzkvällar.
Sedan kom pandemin, och flera spelningar fick ställas in. Men redan i maj var klubben igång igen, med coronaanpassade spelningar. I somras skedde de utomhus, och nu under hösten åter inne i hotellet.

Charlie Parker hyllas
Och ikväll äger nästa konsert rum, som en del av den pågående Stockholm jazz festival. Det blir en hyllning till jazzlegendaren Charlie Parker. 
Därefter väntar en spelning med Margareta Bengtsson, sångerska känd från The real group, tillsammans med Jan Adefelt swingtrio. 

Dessutom satsar Grand Hotel Saltsjöbaden på livejazz i duoformat varje fredag klockan 14–18.
– Det handlar mer att skapa mysig stämning än att hålla konsert, säger Stefan Gustafsson.

Han konstaterar att det inte är lätt att få klubbens ekonomi att gå runt, särskilt inte med det begränsade antalet betalande gäster under pandemin.
– Så vi är tacksamma över att vi fått projektstöd från Nacka kommun. Vi hoppas även kunna få verksamhetsstöd från kommunen.
Vad driver dig att fortsätta med klubben?
– Det är kärleken till musiken. Om ingen driver på, då blir det ju inget. Men det är värt allt jobb vi lägger ner.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x