Intensiva veckor för konsten

Kultur & Nöje Uppdaterad 12:09 27 mars 2019

De kommande veckorna kommer äger flera större konsthändelser rum i Nacka. 100-tals konstnärer och deras verk går att se under några intensiva dagar. 
Till Sickla kommer samlingsutställningen Supermarket och till Järla Stockholms konstsalong. I Orminge kan vem som helst visa verk på lördag.

”Supermarket — Stockholm independent art fair” har genomförts i 13 år på olika håll i Stockholm, bland annat i Kulturhuset. I år blir man under fyra dagar granne med Nacka tingsrätt i Sickla.

53 gallerier drivna av konstnärer själva, från 45 städer deltar och totalt visas verk av uppemot 200 konstnärer från 30 länder. 
– De är på ett eller annat sätt initierade av konstnärer, ofta i grupp och kollektivt. Tanken är att vi ska vara en plattform för den konstnärsdrivna scenen, så att den når ut till en bred publik, säger Andreas Ribbung, en av de konstnärliga ledarna för mässan.

Bjuder in andra
Konstnärsdrivna gallerier ska ha ett publikt utställningsprogram i egna lokaler och bjuda in också andra konstnärer att ställa ut, inte bara ställa ut sin egen konst.
– Konstnärsdrivna gallerier finns över hela världen, och i länder där det inte finns någon infrastruktur för konst, som museer, är de ofta den enda platsen där man kan se samtidskonst. På Supermarket är det allt från de som har galleri hemma till stora konstnärsorganisationer som deltar. 
Vad karaktäriserar den sortens konst?
– Det är mer experimentellt. De här gallerierna är laboratoriet som den nya konsten kommer ifrån. Det här är en utställning, inte så fokuserat på försäljning, säger Andreas Ribbung.
– Man kan träffa konstnärer från Kanada, Mexiko, Korea och många andra länder och alla kan hitta något som de tycker är intressant, både äldre och barn.

Omkring hälften av de gallerier som vill delta väljs ut. 
Förutom konstverk och installationer pågår performancekonst kontinuerligt i Supermarket.
– Det är performance som kan gränsa till musik, teater och experimentell konstperformance. Publiken som kommer hit kan få se många konstnärer som man inte känner till sen tidigare. 
Vad tycker du själv är roligt att kunna visa på Supermarket?
– Vi har under åren fått mer kontakt med den intressanta ryska konstscenen och tre ryska gallerier deltar. Turps art school från London är en slags vidareutbildning för målare som drivs av konstnärer själva. Dessutom kommer flera kanadensiska gallerier som håller väldigt hög kvalitet, som galleri Saw från Ottawa som visar verk av konstnärer från ursprungsbefolkningar från hela norra halvklotet.

Åsidosatta kvinnor
Supermarket har också satellitutställningar och bland annat inrättar sig Galleri Majkens, som tillfälligt är hemlösa, i Dieselverkstaden den 5 till 7 april.  

Deras utställning kallas ”Unreliable naturalists” och visar verk som uttrycker motsatsförhållanden mellan natur och kultur, teori och praktik och magi och vetenskap. Skulpturer och andra verk av sex konstnärer visas.
– Det finns ett historiskt perspektiv där till exempel expeditioner bjöd med sig konstnärer för att teckna. Ofta var det kvinnor, men de blev ofta åsidosatta och inte nämnda i dokumentationen. En konstnär kommer att visa ett keramiskt objekt som är en akvarellåda — som en symbol för detta, säger Magdalena Blom, konstnärlig ledare för galleriet. 

Kulturminister Amanda Lind inviger Supermarket på torsdagen den 4 april. Lokalerna ligger på Uddvägen 7.
– Det är roligt att hon är intresserad av den här gräsrotsrörelsen, den konstnärsdrivna konstscenen, säger Andreas Ribbung.

Salong i Lavalhallen visar tusen olika verk

Stockholms konstsalong öppnar redan på lördag och har blivit en tradition i Lavalhallen i Järla. Uppemot 100 konstnärer visar och säljer sina verk under nio dagar.

Salongen har existerat sedan år 2000 och de många konstnärer som deltar gör den till en samlingsutställning med omkring 1 000 verk. Det är fjärde året man är i Lavalhallen och Joakim Alexandrie står som arrangör. 

– Antalet deltagande konstnärer har ökat från år till år, det är mellan 80 och 100 konstnärer. Men mellan 500 och 600 ansöker om att få vara med. 

– Grundtanken är att samla så stor bredd av konst som möjligt. Det ska vara några konstnärer som debuterar och några proffs. Resterande lever kanske på sin konst på deltid. 

– Verk är till salu, men utställningen görs för att det är kul. Pengar som blir över satsar vi på nästa års marknadsföring. Det blir lite av en folkfest, både för besökarna och konstnärerna. 

Mellan 2 000 och 3 000 besökare brukar hitta till salongen och den konst som går att köpa kostar från några hundralappar upp till omkring 25 000 kronor. 

Utställningen pågår den 30 mars till 7 april.

Lokala konstnärer på konstsalongen

• Osvald Andreasson, Ingarö 
• Lena Nilson, Nacka
• Hans Persson, Stavsnäs 
• Elisabeth Jonsson, Djurhamn 
• Anita Franzén, Älta 
• Eva Ax Riise, Gustavsberg 
• Diana Larsson, Nacka 
• Maria Nahlin, Värmdö
• Nina Tadsen, Saltsjö-Boo 
• Meith Fagerqvist, Gustavsberg