Kultur & Nöje Publicerad 14:39, 31 maj 2022

• Rebecka Edgren Aldén aktuell med ny psykologisk thriller

I veckan släpps Rebecka Edgren Aldéns nya bok Svarta segel, som utspelar sig i Värmdös skärgård. I researcharbetet har hon gjort studiebesök hos Sjöräddningssällskapet.
– Delar av boken har jag skrivit till sjöss, säger författaren.

”Redan på håll ser Annika att något är fel. En segelbåt driver i vattnet framför dem på Möja-fjärden.” Så börjar Boo-bon Rebecka Edgren Aldéns nya psykologiska thriller Svarta Segel, som utspelar sig i Värmdös skärgård.

– Jag har länge tänkt att jag ska skriva något som utspelar sig i skärgården. Jag och min man är ofta ute och seglar, så på den vägen har jag fått inspiration. Det finns något speciellt med vatten och hav som passar bra för en kriminalroman. Man är så utlämnad till naturen, isolerad och utestängd från omvärlden — och beroende av varandra. Spänning bygger ju på konflikter och kontraster, och det finns det ju i skärgården. Det är spännande när det oväntade händer i idyllen, säger Rebecka Edgren Aldén.

Även i Svarta segel händer det otänkbara, mitt bland turister på Grinda och Möja.

Boken, som hon själv beskriver som ett möte mellan Inger Alfvéns filmatiserade bok S/Y Glädjen och tv-serien Skärgårdsdoktorn, är tänkt som den första boken i serien Sjöräddarna, där sjöräddare vid den fiktiva sjöräddningsstationen i Stavsnäs, istället för poliser, står i fokus.

– Mig veterligen har det inte skrivits några romaner där just sjöräddarna har huvudrollen. Många har ju en förförståelse om hur poliser jobbar, och vi är vana att läsa deckare om dem, men sjöräddare är något nytt. Jag läste på en hel del på nätet, såg en tv-dokumentär, lyssnade på radio och poddar och tog till slut kontakt med ett par sjöräddare och fick komma på studiebesök, säger Rebecka Edgren Aldén.

– Jag kände direkt att det här är människor som förtjänar att uppmärksammas. De är helt frivilliga och jag blev jätteimponerad över hur professionella de är, fortsätter hon.

Men trots att temat är nytt är Rebecka Edgren Aldén ingen nybörjare i genren. Boken är hennes fjärde psykologiska thriller sedan debuten Den åttonde dödssynden 2015. Sedan 2018 är hon dessutom ordförande i juryn för deckarfestivalen Crimetimes pris Crimetime award.

Hur kommer det sig att en tidigare journalist på Damernas Värld och Mama börjar skriva deckare?

– Jag har drömt om att bli författare sen jag var sex-sju år, men fick dåligt självförtroende och blev journalist istället. Jag har även en fil kand i litteraturvetenskap, så egentligen kan man fråga sig hur jag hamnade på Damernas Värld och Mama. Jag är inte speciellt intresserad av livsstil och kunde lika gärna ha hamnat på Dagens Industri eller någon annan tidning.

Rebecka Edgren Aldéns väg till att bli författare på heltid har gått genom högavlönade jobb som bland annat chefredaktör på Mama, ansvarig utgivare för Damernas Värld och som konceptansvarig chef på Bonnier tidskrifter. För fyra år sedan lämnade hon den karriären bakom sig och satsade fullt ut på ett mer osäkert liv som författare.

– Jag kom till ett vägskäl. Jag älskade mitt jobb, men var tvungen att välja. Det är ändå att skriva som jag brinner för. Det har såklart varit en omställning. Då träffade jag folk hela tiden och nu umgås jag mest med min hund, men jag älskar det. Jag tyckte det var kul när jag hade arbetskompisar, men jag saknar det inte.

– Jag har kommit till insikten att man ska göra det som gör en lycklig, vilket ofta är det man tyckte om som barn och för mig var att läsa och skriva det roligaste jag visste. För mig är fredagen ingen höjdpunkt. Jag tänker mest på när i helgen jag kan sätta mig och jobba.

Men ekonomiskt är det tuffare?

– Det går bättre och bättre, men det är klart att den ekonomiska biten har varit den största omställningen. Jag tjänade bättre som chef inom media, men jag äter ju billigare nu och är inte så intresserad av shopping och kläder.

Svarta segel släpps i bokhandeln den 1 juni.

Är gymnastikledare

Namn: Rebecka Edgren Aldén

Ålder: Nyss fyllda 50.

Bor: Boo.

Uppväxt: I Bagarmossen och Sundsvall.

Familj: Mannen Björn, barnen Morgan, 20, Ellinor, 18, Simone, 15 och Jack Russel-tiken Charlie.

Aktuell: Släpper boken Svarta Segel den 1 juni, första delen i spänningsserien Sjöräddarna. 

Hobby: Böcker och träning (är ledare i Nacka Gymnastik-förening).

Bibliografi: Skriet från kärnfamiljen (debattbok, 2009), Den åttonde dödssynden (psykologisk thriller, 2015), Och blomstren dö (psykologisk thriller, 2017), Deadline (psykologisk thriller, 2020), Isabella (biografi om Isabella Löwengrip, 2021).

Författarförebilder: Karin Alvtegen, Carolyn Slaughter, Gillian Flynn.

Medicin mot kreativ ångest: Träning och författarcommunities där jag delar våndor med andra författare. Vi är duktiga på att lyfta varandra.

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x