Kultur & Nöje Publicerad 18:14, 16 januari 2023

• ”Fantasifullt, poetiskt och monumentalt” • Verksam i G-studion

Det första som möter besökarna i det framtida kulturhuset i Gustavsberg blir glaskonst Evelina Dovsten, verksam i G-studion. Nu står det klart att det blir hennes verk ”Minneshärd” som kommer att pryda husets entrévägg.

Vid årsskiftet 2023/2024 planeras Värmdös nya kulturhus öppna i porslinsfabriken i Gustavsbergs hamn. Där ska biblioteket finnas, liksom lokaler för bland annat drama och dans.

I höstas utlystes ett gestaltningsuppdrag av kommunen, med målet att hitta en eller flera konstnärer med ett starkt personligt uttryck som kunde smycka den murade tegelväggen vid kulturhusets entré.

Denna entré är tänkt att bli en rymlig mötesplats, där aktiviteter och evenemang kan äga rum, och kommunens förhoppning var att konstnären med sin konst ”vill utveckla miljön och bidra till ett välkomnande och fantasifullt uttryck för kulturhusets besökare och som talar till alla åldrar”.

Nu har man hittat vad man sökte, i glaskonstnären och glasblåsaren Evelina Dovsten. Hon började med glasblåsning redan som 15-åring, är utbildad på Konstfack och har i dag sin ateljé i G-studion, alldeles i närheten av nya kulturhuset.

Det blir hennes verk ”Minneshärd”, bestående av skurna, sammanfogade glasskivor, som ska pryda väggen. Kommunen menar att verket är fantasifullt, poetiskt och monumentalt, att det håller hög hantverksmässig och estetisk kvalitet och att dess upprepning av många små former som blir till en helhet kan associeras till den tidigare fabriksproduktionen i byggnaden.

I motiveringen står det även att glasets spel med ljus och speglingar ”påminner om vatten, och bidrar till verkets föränderlighet beroende på årstid, väder och tid på dygnet genom ljusinsläppet i byggnadens takfönster”.

Kulturhuset

• För ett par år sedan sålde kommunen den 13 600 kvadratmeter stora porslinsfabriken till fastighetsbolaget Landia, för 110 miljoner.

• Kommunen kommer, enligt kontraktet, att återförhyra 2 560 kvadratmeter av huset under 15 år för 5,4 miljoner om året. Efter det finns möjlighet till omförhandling.

• Byggandet av huset pågår, och målet är att det ska öppna för allmänheten vid årsskiftet 2023/2024.

• I huset lovar kommunen ett brett innehåll. Biblioteket ska flytta dit från Runda huset, och det ska finnas plats för dans, drama, film, möten och skapande verksamhet.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x