Kultur & Nöje Publicerad 08:08, 05 mars 2022

• Helena Byström ställer ut fotografier om kvinnligt handarbete i Fotoparken

Plisseringar, rynkningar, fransar och broderier på ungefär 100 år gamla klänningar. I vårens utställning i Fotoparken står kvinnligt handarbete i fokus.

Under namnet ”Om krusade örngottsband” visar konstnären Helena Byström fotografier av svartklädda kvinnokroppar i handsydda detaljrika klänningar. Utställningen vill påminna kvinnligt handarbete och väcka frågor kring en möjligen förlorad, och bortslösad, kvinnokraft.

– Helena Byströms fotokonst tar avstamp i en historisk kontext, samtidigt som den kan kopplas till den nutid vi just nu försöker att orientera oss i. Vi är väldigt stolta över att Helena vill ställa ut sina verk i Fotoparken, säger Lena Hellström, kontorschef kultur- och fritidskontoret Värmdö kommun, i ett pressmeddelande.

Helena Byströms fotografier ger betraktaren flera infallsvinklar på det textila arbetet. Både av kvinnorna bakom och världen som de existerat och existerar i.

Utställningen har fått sitt namn från den syssla som husmor eller pigan förr fick ägna sig åt efter manglingen. Med en speciell tång, eller en kniv, krusades örngottsbanden.

– Att krusa örngottsband och utföra handarbete har tidigare beskyllts för att vara förspilld (kvinno)kraft men i dag är vi många som har ett behov av att arbeta med händerna, folk stickar och drejar som aldrig förr. Gerillaslöjd var inget man talade om för 100 år sedan. I dag kan handarbete både vara en politisk handling och konst, berättar Helena Byström i pressmeddelandet.

Helena Byström, uppvuxen i Örnsköldsvik, är utbildad vid Konstfack och har sin konstnärliga grund i skulptur, video, film och fotografi. Förutom traditionella utställningar och offentliga uppdrag har hon arbetat med performance och installationer i det offentliga rummet och ansvarar för den konstnärliga gestaltningen på den nya tunnelbanestationen Barkarbystaden.

Utställningen kan ses i Fotoparken till och med den 3 juni. 

Anna-Karin Blom
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x