Här kan du vandra
genom din lokalhistoria

Kultur & Nöje Uppdaterad 07:57 23 maj 2019

Lär dig mer om varvsindustrin i Finnboda, Sveriges äldsta elverk och den nästa 400-åriga industrihistorien i Nacka ström. I år erbjuder Nacka guidade vandringar av historiskt intressanta områden i kommunen.

Nio vandringar arrangeras i Finnboda, Boo, Nacka ström och i Boo med början nu i maj och fram till oktober.
– De har gjorts för skolklasser på låg-, mellan- och högstadiet tidigare, men nu är de öppna för allmänheten, och gratis. De finns också som pdf:er på nacka.se som går att skriva ut för den som vill gå själv, men med guide blir det mer levande på plats och man kan ställa frågor, säger Jenny Frisell, projektledare på kulturhuset Dieselverkstaden.

Krutkvarnar och sjukhus
I Boo kommer vandringen att gå förbi Boo gård, med kapellet, och längs Baggensstäket. I Finnboda visas Danvikshem, varvsverksamheten och kvarnen som idag är Marina Tower hotel.
I Nacka ström kan man lära sig bakgrunden till Nacka kommuns symbol — kvarnhjulet. Här maldes både mjöl och krut och det fanns pappersbruk och mässingsbruk fram till 1928. Enligt Nacka hembygdsförening tillverkades smidesdetaljer till många av de kungliga slotten här under Gustav Vasas tid, liksom  karolinernas uniformsknappar — kanske också den knapp som Karl XII sköts med.

Vandringen i Saltsjöbaden börjar vid Ringvägens station och slutar vid Saltsjöbadens  sjukhus. Wallenbergarna, KF, sjuvillorna, Grand hotel och observatoriet hinns med på vägen.
– 25-30 personer kan följa med för att alla ska höra ordentligt. Vissa vandringar är redan fullbokade, säger Jenny Frisell.

Ny konstvandring
På nacka.se finns sedan tidigare också beskrivningar av sex kulturpromenader (bland annat i Nyckelviken och runt Sicklasjön) och konstvandringar i Orminge och Fisksätra.
– Ytterligare en konstvandring kommer att vara klar den 12 juni. Den ska beskriva konst längs Saltsjöbanan. Den följer stationerna så man kan ta tåget eller välja ut konstverk längs banan. En konst- och kulturvandring planeras för Älta. Den kanske blir klar i höst, säger Jenny Frisell.


Nyheter och klassiker i Värmdö

Värmdö kommun kommer traditionsenligt att visa nio kulturhistoriska platser under sommaren. Nyheter är villaområdena Nykvarn på Ingarö och Höjdhagen i Gustavsberg.

Sandhamn, Bullerö, Möja, Nykvarn, Hästhagen, Gustavsbergs hamn, Höjdhagen, Fredriksborgs fästning och Säby gravfält är de platser där Värmdö erbjuder gratis guidade vandringar mellan juni och augusti.
– Det blir både nya och klassiska platser, med en bredd både i typ av platser och spritt över kommunen, säger kommunantikvarien Lenore Weibull, som själv håller i den första, den 27 juni på Sandhamn.
– Tidigare kommunantikvarien Johan Aspfors kommer att gå i Olof Thunströms spår, en arkitekturvandring från Runda huset till Hästhagen. Villaområdet Höjdhagen är nytt för i år, också det i Olof Thunströms spår, liksom Nykvarn på Ingarö, som är från 1910-talet.

Då kan du vandra

De guidade historiska vandringarna i Nacka sker 25 maj, 11, 13 och 18 juni, 31 augusti, 5, 6 och 12 september samt 5 oktober. Föranmälan krävs. Se nacka.se

Värmdös guidningar sker den 27 juni, 4, 6, 13, 18, 31 juli och 3, 11, 13, 15 och 31 augusti. Läs mer på varmdo.se. I Värmdö behövs ingen föranmälan.