FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
22 juli 2019

Arrangören Johan Lundborg, som också ställer ut verk, och konstnären Tim Timmey från Höganäs. Tavlan är signerad Tim Timmey.

Graffiti tar klivet
in i gallerivärlden

Kultur & Nöje 11:15 | 01 mars 2019

Gatukonsten har länge haft ett ruffigt renommé, men börjar bli alltmer rumsren. Monteringshallen i Sickla samlar internationella konstnärer som har rötter i graffitin men lämnat det offentliga rummet och klivit in i gallerivärldens salonger.

Utställningen öppnar ikväll

Vernissagen är öppet för allmänheten och äger rum i kväll klockan 18-22.

Enligt Johan Lundborg, en av arrangörerna, ligger utställningen Post-graffiti på Smedjegatan 10 i Sickla rätt i tiden.

– Vår vision var att bjuda in konstnärer som börjat skapa i det offentliga rummet men som sedan tagit med sig sin kreativitet in i ateljén och i gallerier. Vi vill visa att det finns mycket mer än det gemene man generaliserar som graffiti och vandalism. Samtidigt ser vi ett ökat intresse för konstformen.

Hur är den generella attityden till urban konst?
– Det finns väldigt mycket fördomar. Samtidigt ökar behovet och intresset också. Muralmålningar som den vid viadukten över Värmdövägen i Järla har väckt folks nyfikenhet. Många tycker det är nytt och spännande, och när konsten kommer in i gallerier är det lättare för folk att ta till sig än när de ser det fram och tillbaks till jobbet en måndagsmorgon.

Finns det attityder inom gatukonstscenen som tycker att graffitin inte ska sälja sig till etablissemanget utan förbli anarkistisk och vara kvar på gatan?
– Det är klart att det finns sådana åsikter, men konstnärerna gör ju konsten för att de älskar den, och om det är ett sätt att tjäna en slant på för att kunna fortsätta skapandet är det ju perfekt, säger Johan Lundborg.

Av de nio konstnärerna på plats är fem svenskar, två tyskar och två från Frankrike. Till den sistnämnda kategorin hör Yannick Fernandez, med artistnamnet Bims, som under NVP:s besök målar för fullt i sin monter. Han anlände från Rennes två dagar tidigare.

– Jag arbetar mycket med att introducera klassiskt måleri som kubism och impressionism i gatukonsten, säger han på engelska med kraftig fransk brytning.

Vernissagen är i morgon —hinner du bli klar?
– Jag hinner nog få den här väggen klar i alla fall. Det ska bli en abstrakt seriestripp. Och även om jag inte blir klar i tid till vernissagen kan färdigställandet av målningen bli en del av konstverket.

Bonne chance!
– Merci beaucoup.