Kultur & Nöje Publicerad 14:49, 29 september 2021

• ”Visar människors sanna liv” • ”Väldigt intresserade av den här sortens bilder”

Hur ser vardagen i Fisksätra ut, fångad på bild? Den frågan kommer att besvaras i en stor fototävling, som Stockholms läns museum dragit igång. Vinnarna får, förutom fina priser, ställa ut sina bilder i biblioteket — och publiceras i NVP.

Sedan tio år tillbaka driver Stockholms läns museum den digitala plattformen Samtidsbild, där man samlar in bilder tagna och uppladdade av länsbor.
– Vi kan se varifrån bilderna laddas upp, och Fisksätra är en av de platser som det inte finns så många bilder ifrån, berättar Stella Waldenström, insamlings-assistent på museet.

För att uppmuntra Fisksätraborna att bidra till Samtidsbild, drar museet, ihop med biblioteket i Fisksätra, igång en fototävling. 
– En tanke med Samtidsbild är att man ska kunna se sin egen historia där, och vi vill inkludera fler grupper i vårt gemensamma historieberättande, förklarar Stella Waldenström.

Under de veckor som tävlingen pågår anordnar biblioteket i Fisksätra fyra workshoppar, dit man kan komma för att bland annat lära sig hur appen Samtidsbild fungerar och hur man kan delta i tävlingen.
– Det finns ett digitalt utanförskap i Fisksätra, och det är ett av våra grunduppdrag att motverka det. Det här blir ett konkret sätt för oss att göra det, säger Alena Jukic, projektledare på biblioteket.
– Att Fisksätrabor ska få berätta om sin egen verklighet är också en del av vårt uppdrag. Genom tävlingen blir det i bildform, vilket känns väldigt roligt, fortsätter hon.

Temat för tävlingen är ”vardag”, och det är också temat för Samtidsbild i hela länet under 2021.
– Det kan till exempel vara bilder från ens vardagsrum, på middagen, fritidsaktiviteter eller när man städar och diskar. Vi är väldigt intresserade av den här sortens bilder, eftersom de inte är så vanliga i museets bildarkiv. Nu blir tävlingsbilderna en del av bildarkivet, och kan tittas på och forskas om i framtiden, säger Stella Waldenström.

”Visar sanna liv”
Fisksätrabon Eman Owaida har planer på att skicka in flera bilder.
– Jag ska försöka vinna, säger hon med ett skratt.
– Jag brukar fota mycket, mest barnaktiviteter. Det känns jätteroligt att tävlingen visar människors sanna liv, och att människor i framtiden kan se vad vi gjorde i Fisksätra under den här tiden, tillägger Eman Owaida. 

NVP-fotograf i juryn
Även NVP är med på ett hörn: Fotograf Jenny Frejing sitter i juryn och vinnarbilderna kommer att publiceras i NVP.
De tre vinnarna belönas med fina priser, och ställs, ihop med andra utvalda bidrag, ut i biblioteket.
– Det blir både digitalt och analogt — man får ett resultat man kan ta på, det känns jättekul, säger Alena Jukic.

Så går det till

• Mellan den 27 september och 17 november kan Fisksätrabor över 15 år ladda upp sina bästa bilder med hashtag #fisksätra i länsmuseets app Samtidsbild.
• Workshoppar om appen Samtidsbild, tävlingen och olika digitala verktyg hålls i biblioteket den 28 september kl 13–14, den 12 oktober kl 17.30–18.30, den 26 oktober kl 13–14 och den 9 november kl 17.30–18.30.
• En första-, andra- och tredjepristagare utses av en jury, där NVP:s fotograf Jenny Frejing ingår. 
• Vinnarna presenteras när utställningen i Fisksätra bibliotek öppnar den 3 december.
• Bilderna publiceras även i NVP i samband med utställningen.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x