Författaren Lars Westman är död

Lars Westman 2012. FOTO: JENNY FREJING (ARKIV)
Kultur & Nöje Publicerad 15:07, 18 januari 2021

• Skrev om uppväxtorten Saltsjöbaden • "Varm humor och stor beläsenhet"

Journalisten, författaren och Nackabon Lars Westman har gått bort, 86 år gammal. Det meddelar Tidningen Vi, där han arbetade i 45 år.

Lars Westman växte upp i Saltsjöbaden och hans mångåriga arbete som journalist och författare tog sin början på Tidningen Saltsjöbaden. 2012 skrev han utförligt om områdets historia i boken ”Till Saltsjöbaden”.

När NVP intervjuade honom i samband med att boken släpptes, bodde han i ett radhus i Henriksdal i Nacka. Han fick då frågan om han inte ville flytta tillbaka till Saltsjöbaden, och svarade:

– Nej. Jag har haft Saltsjöbaden som en stor dynamo med historier. Det är laddat. Om jag skulle flytta tillbaka så skulle jag behöva sköta allt det praktiska, som möten om sophämtning och sånt. Nu har jag det tio minuter bort. Att åka dit är som att åka i en tidsmaskin.

I tidningen Vi blev han känd för sin avdelning ”Bakvagnen”, för vilken han 1975 fick Stora journalistpriset, berättar tidningen Vi.

”Med varm humor och stor beläsenhet skildrade han stort och smått med en reportageprosa som var hans alldeles egen”, skriver tidningen i ett inlägg på Facebook.

Lars Westman skrev även en lång rad böcker, förutom ”Till Saltsjöbaden”, bland annat läseböcker för lågstadieelever.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x