FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
22 juli 2018

Tiina Nevala och Henrik Karlsson har skrivit en roman som utspelas i en bransch de har stenkoll på.

De skrev relationsroman
i hemtam miljö

Kultur & Nöje 12:25 | 25 juni 2018

Tiina Nevala och Henrik Karlsson bor tillsammans i Gustavsberg och jobbar båda inom förlagsvärlden. Nu skriver de sin första roman tillsammans.

”För såna som oss” handlar om hur en förlagsredaktör och en litteraturvetare hittar varandra när de är ”trettionånting”.
– Det är en relationsroman. Vi vill skildra insikten man får när man passerat trettio och skaffat allt det där man strävat efter tidigare i livet och hittat en plats i samhället. Vägen är utstakad, man lever efter konventioner och det blir bara mer av samma. Det ger livsångest och huvudpersonerna dealar med de frågorna, säger Tiina Nevala.

Handlingen utspelar sig i förlagsvärlden, något de båda författarna känner väl till. Henrik Karlsson arbetar som frilansande redaktör och Tiina Nevala arbetar med PR på Storytel, där paret tidigare gett ut ljudboksserien ”Samtal pågår”.
– Det är roligt att testa olika format. Att skriva för ljud innebär att man måste vara mer direkt och handlingen behöver vara mer intrigdriven. I skriven text kan man ta ut svängarna mer.

Huvudpersonerna stöter på en hel del hinder, men de hittar varandra.
– Det är en kärlekshistoria och de hittar en väg.

Hur är det att skriva tillsammans med någon annan?
– Vi har jobbat ihop i förlagsvärlden tidigare och det har känts naturligt att skriva ihop. Henrik är bra på struktur och helhet och jag på detaljer och att se det komiska i många situationer. Vi skriver vartannat kapitel, sen får den andre redigera som den vill innan vi går igenom hela texten för att det ska blir ett språk.

Arbetet tog fem år, vid sidan om heltidsarbeten, men sommarsemestern är redan inbokad med nästa projekt.
– Det är på semestern man har tid att skriva.