Kultur & Nöje Publicerad 10:01, 10 mars 2023

• Hylla efter hylla fylls med böcker • Fisksätra bibliotek återöppnas med fest och Pabi-spelning i dag

”Fisksätras viktigaste plats” ska öppnas igen, efter åtta månader.
Biblioteket i centrumgallerian är nyrenoverat och det firas bland annat med spelning av den lokala artisten Pabi i eftermiddag.

NVP var på plats på torsdagen när bibliotekarierna arbetade stenhårt med att ställa upp alla böcker på hyllorna igen. Hundratals tunga flyttlådor fyllda med böcker skulle ställas på rätt plats igen efter att golvet bytts ut, väggarna målats och ventilationen förbättrats.
– Ja, vi ligger lite efter, men det beror på att hyllväggarna kom för sent. Men vi kommer att få ordning till invigningen, lovade bibliotekschefen Jenny Poncin vid 14-tiden dagen före nyinvigningen.

Av normalt fem anställda jobbade nu 15 personer med att flytta böcker från flyttlådor, och från den provisoriska lokalen man bedrivit bibliotek i.
Jenny Poncin och kommunikatören Nicole Goufas visade upp en ljusare barnavdelning, flera nya studieplatser – men i övrigt ett bibliotek som liknar det tidigare.
– Alla kommer att känna igen sig, och det är bra. Detta är Fisksätras viktigaste plats. Här är det öppet sju dagar i veckan och det finns böcker på 50 olika språk, många platser för de som vill plugga och allmänt trevligt och välkomnande, öppet för precis alla, säger Jenny Poncin.

Åtta nya studieplatser är nu placerade mot fönstret mot torget, då man vet hur stor efterfrågan är av dem som studerar.

– Det finns såklart folk som kommer hit för att arbeta också, här finns ju datorer att låna, kopieringsmaskiner och skrivare, säger Jenny Poncin.

Invigningsprogrammet under fredagen inleds med att kulturnämndens nya ordförande Monica Brohede-Tellström klipper band klockan tio i dag och barnen från Gläntans förskola uppträder med sånger. Under eftermiddagen är det tipsrunda, lotterier och fiskdamm för barnen, vid 16.30 blir det dansuppträdande med kulturskolan Darra och klockan 17 kommer artisten Pabi att uppträda – på hemmaplan.

Sedan följer aktiviteter under hela veckan där författarbesöken av tidigare fotbollsspelaren Martin Mutumba nu på lördag och besöket av Alexandra Pascalidou om "mammorna, orten, segregationen, klass, makten och media".

– Vi kommer att bjuda på festligheter och aktiviteter för alla åldrar hela veckan. Vi hoppas att så många Fisksätrabor kommer och hänger i våra nyrenoverade lokaler, lånar böcker, pysslar och lyssnar på artister och författare, sa Nicole Goufas.


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x