”Ett jävla solsken”
drar in på ny scen

Anna-Lena Hemström spelar Ester Blenda Nordström i en musik- och teaterföreställning på Marina Tower i Nacka. Pjäsen bygger på Fatima Bremmers prisbelönta bok.
FOTO: Ida Åkesson
Kultur & Nöje Uppdaterad 08:00 12 juni 2019

Historien om en av de första undersökande och wallraffande journalisterna blir musikteater. Anna-Lena Hemström gestaltar Ester Blenda Nordström på en ny teaterscen i Nacka.

Här spelas "Som ett jävla solsken"

Föreställningen i Nacka äger rum måndagen den 17 juni klockan 19 på Elite Hotel Marina Tower.

Musik- och teaterföreställningen om journalisten och författaren Ester Blenda Nordström heter ”Som ett jävla solsken”, och bygger på Fatima Bremmers Augustprisvinnande bok ”Ett jävla solsken”. 

Anna-Lena Hemström berättar att föreställningen kom till efter att hon skapat en annan föreställning, ”Fogelstad”, som handlar om det utbildningscentrum som startades 1922 av bland andra Elin Wägner för att utbilda kvinnor i medborgarskap. 
– Dramatikern Lotta Grut såg den pjäsen och hade samtidigt planer på att skriva en föreställning om Ester Blenda Nordström utifrån Fatima Bremmers bok. Vi bestämde oss för att samarbeta och har suttit tillsammans och skrivit manus och improviserat, säger Anna-Lena Hemström. 
– Vi utgår ganska fritt från boken och vi fokuserar på några tillfällen i Ester Blendas liv, fortsätter Anna-Lena Hemström, som står på scen tillsammans med musikern Mulle Holmqvist, som skrivit ny musik till föreställningen, i regi av Karin Holmberg.

Wallraffade som piga
Bland annat skildrar man hur den radikala och nyskapande journalisten Ester Blenda Nordström 1914 tog arbete som piga på en gård i sex veckor för att kunna skildra pigornas förhållanden. Artiklarna publicerades under sommaren samma år och blev också en bok.
– Det var då hon blev stor i hela Sverige. Hon var  banbrytande inom journalistiken, införde dialog och talspråk och wallraffade. 

Förbjuden relation
Föreställningen fokuserar också på den amerikaresa Ester Blenda Nordström gjorde för att skildra villkoren för svenska emigranter, den homosexuella — och därmed förbjudna — relationen till  Carin Waern Frisell samt vänskapen med Elin Wägner. 
– Enligt Fatima Bremmer var Ester Blenda Nordström inte helt lätt. Hon fick smeknamnet ”ett jävla solsken” för att hon var glad, men hon var också lynnig och var flyktig när pressen blivit för stor, säger Anna-Lena Hemström.

Mellan reportageresor till Lappland, Sibirien och Sydamerika hade Ester Blenda Nordström en fast punkt i föräldrarnas hus vid Skurusundet, i Eknäs. Och efter en premiär i Växjö, blir det på en ny teaterscen i Saltsjöqvarn som Ester Blenda Nordström återvänder till Nacka, den 17 juni.
– Vi hade kontakter på hotellet Marina Tower, och de har en stor scen som inte använts till teater förut, och de vill testa det här som en scen. Den kan användas till mycket, säger Anna-Lena Hemström.