Kultur & Nöje Publicerad 14:45, 07 oktober 2019

• Daniel Karlsson skapar prisbelönt jazz på Runmarö • Släpper ny skiva där en propp är delaktig i skaparprocessen

I ett hus på Runmarö komponeras jazz som ekar ut över hela Europa. Här har Daniel Karlsson sitt hem — och här har hans trio skapat sex album på sex år. Nu väntar stor turné med nya skivan ”Fuse number eleven”, döpt efter en säkring som fått rituell betydelse.

När barnen åkt till skolan och sambon till jobbet sätter sig Daniel Karlsson vid sin flygel med en kopp kaffe. Sedan tar skapandet vid. 
– Ofta spelar jag in små snuttar på morgonen, när jag är fräschast i huvudet. Det kan vara enkla riff, fraser, ackord eller rytmer. På eftermiddagen plockar jag upp det jag spelat in. Jag kopplar ihop delarna och bygger vidare på dem. Musiken utvecklas hela vägen in i mål, berättar han på telefon från hemmet på Runmarö.

Har vunnit flera Grammisar
I över 20 år har Daniel Karlsson varit ett namn på den svenska jazzscenen. Han har spelat med artister som Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson och Nils Landgren och är sedan snart två decennier med i framgångsrika jazzgruppen Oddjob, som bland annat vunnit fler grammisar. Och grammisbelönad är han även med sin egen konstellation — Daniel Karlsson Trio — som i dagarna släpper sitt sjätte album på sex år.

Genom åren har han turnerat flitigt runt om i Sverige och Europa. Men det ambulerande livet sattes lite på paus när han flyttade ut med familjen till Runmarö för 16 år sedan. För att kunna jobba nära hemmet drev han en taxibåtfirma i Värmdöskärgården vid sidan om musicerandet. Första skivan med trion, som kom 2014, fick därför namnet ”Das taxibåt”.  

Proppskåpet har bidragit
Nu är taxirörelsen i stort sett nedlagd, och den här gången är albumtiteln plockad från ett helt annat håll: proppskåpet.
– Knappen på vår köksfläkt är sönder sedan flera år, och jag har inte lyckats googla fram hur jag ska laga den. Så fläkten står och snurrar hela tiden. När vi ska spela in måste jag få tyst på den, genom att skruva ur säkring nummer elva. Så proppen är högst delaktig i skaparprocessen. Det blir nästan högtidligt att skruva ur den — då är det dags för inspelning.

Följaktligen heter skivan ”Fuse number eleven”, och den har, precis som tidigare album med trion, kommit till i tätt samarbete med de andra två medlemmarna Christian Sperig på kontrabas och Fredrik Rundqvist på trummor. 

När de kommer ut till ön, tar de tre gemensamt Daniels skisser och idéer vidare tills de förvandlats till färdiga låtar.
– Vi brukar ändra saker tillsammans och bestämmer oss sällan förrän vid slutmixningen hur det ska bli. Det är en lång kreativ process, som börjar med den där kaffekoppen och slutar vid mixerbordet, konstaterar Daniel Karlsson och tillägger:

”Vi kokar en fond”
– Vi har sällan något koncept eller någon plan med vår musik, utan den blir ett extrakt av vårt spontana arbete. Vi kokar en fond på vårt uttryck. Ibland klipper vi isär låtarna och sätter ihop dem på nya sätt. Det hörs på några spår på nya skivan, de är som hopplock av konstiga världar.

Jazzintresset har funnits sedan tonåren, då han började lyssna på Miles Davies och Keith Jarrett.
– Vi hade ett piano hemma, och jag la lite olika ackord och hittade oförutsäg-bara klangvärldar.
Vad tänker du om att många uppfattar jazz som en svårlyssnad genre?
– Det är en väldigt svensk uppfattning. I till exempel Tyskland finns inte alls den fördomen, och de flesta av spelningarna med både trion och Oddjob sker utomlands. Jag kan förstå att man kan behöva lyssna mer intensivt på jazz än på skvalmusik på radio och tv, men jag skulle inte säga att det ligger en så stor svårighet i att lyssna på själva musiken.

Ålder: 46 år
Bor: På Runmarö.
Familj: Sambo och två barn från tidigare relation.
Musikkonstellationer: Daniel Karlsson Trio och Oddjob. Spelar även med Magnus Öström band (inaktivt just nu).
Aktuell med: Nya skivan ”Fuse number eleven” med Daniel Karlsson Trio, som släpps nu i helgen. En pågående Europaturné med trion. Släpper inom kort även en ny skiva, ”Kong”, med Oddjob, som dessutom spelar på Södra teatern den 15 oktober, som en del av Stockholm jazz festival.