”Det ligger inte för
mig att vara elak”

Anders ”Ankan” Johansson står på hotell Blå bloms innergård på onsdag kväll.
FOTO: Anders Johansson
Kultur & Nöje Uppdaterad 14:05 07 juli 2019

• Anders ”Ankan” Johansson om sin humor • Uppträder på Blå Blom på onsdag

Skrattsäsongen på hotell Blå blom är i full gång. På onsdag intas scenen av Anders ”Ankan” Johansson, mannen som inte kan skämta elakt.
– Jag är inte bara snäll, jag är feg också, säger han.

Det är elfte året i rad som komikern Jörgen Sjöberg arrangerar stand up på Blå bloms innergård. Genom åren har över 150 framträdanden gjorts här av namnkunniga komiker. 

Varför har det funkat?
– För att det är så hög klass på underhållningen, i kombination med att god mat och dryck och en härlig miljö, säger Jörgen Sjöberg och tillägger: 

– Sen så har Blå bloms ägare Ragnar Flink sett potentialen i detta. Det kunde komma sju personer vissa kvällar i början. Ingen annan skulle fortsätta, men det gjorde Ragnar. Det tog nog tre-fyra år innan det började strömma till folk.

Årets vända drog igång i juni, och nu återstår fem onsdagskvällar med stand up. Näst på tur, den 10 juli, står Anders ”Ankan” Johansson, som förutom stand up-komiker även är programledare i både tv och radio, bland annat för långköraren ”Så funkar det” tillsammans med Måns Nilsson.

Han har ett par gånger tidigare uppträtt i Gustavsberg, men har ingen närmare relation till platsen.

– Måns är besatt av porslin, det är det enda som poppar upp. Men jag brukar ofta ta en promenad i området där jag ska uppträda, så man märker var det är för ett ställe. 

Jörgen Sjöberg beskriver din humor som genomgod, och säger att du är en hyvens kille från topp till tå. Stämmer det?
– Den där bilden har folk ofta av mig. Men jag har såklart lika mycket fula sidor som alla andra, jag är bara bra på att dölja dem. Jag är absolut inte genomgod, men inte elak heller. Att min humor är så snäll beror på att det inte ligger för mig riktigt att vara elak. Sen är jag lite feg också, det är jobbigt att provocera och göra folk arga, säger Anders Johansson och tillägger:

– Jag tycker att det fint med trams! Man ska inte nedvärdera det.

"Så funkar det" har återuppstått flera gånger sedan ni sände programmet för snart 20 år sedan, och i vår blir det en scenshow. Varför har det hållit så bra?

– För att det innehåller överraskningsmoment. Folk kanske säger att de gillar sport, men så märker de att det är jätteintressant att höra om strutsar istället, eller om gem eller osthyvelns historia. Och så har Måns och jag jobbat ihop så länge att vi blivit bra på att avbryta varandra vid rätt tillfällen.

De står upp i sommar

10 juli: Tobias Erehed, Viktor Wu och ”Ankan” Johansson
17 juli: Gussy Löwenhielm, Svea Sigmond och Lasse Nilsen
24 juli: Nisse Hallberg och Isak Jansson
31 juli: Jörgen Sjöberg och Lasse Karlsson
7 augusti: Fredrik Andersson och Hasse Brontén

Samtliga shower börjar klockan 19:30, mat från 18:00.

  • Hanna Bäckman