FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
22 juli 2019

Mika Takeharas studio i Värmdö rymmer mängder av instrument. Här hon spelat in soloskivan ”Silence”, med kompositioner av henne själv och Debussy.

”Det finns rytmer
och ljud överallt”

Kultur & Nöje 15:58 | 20 februari 2019

Slagverkssolisten Mika Takehara har i många år framträtt med Sveriges och världens bästa orkestrar. Nu har hon just släppt ett soloalbum, med delvis egna kompositioner.
– Att vara slagverkare ger en fysisk glädje i hela kroppen.

Mika Takehara tillbringar vanligtvis sju timmar om dagen i sin slagverksstudio i skogsmarkerna norr om Gustavsberg. I studion trängs hundratals slagverksinstrument i olika storlekar på golv och väggar, ihopsamlade under många år och i olika musikaliska sammanhang. 

Hon utbildade sig i både hemlandet Japan och Sverige, men är som musiker framför allt verksam inom västerländsk konstmusik. Enligt henne kan man använda alla ljud som finns runt omkring i skapande.
– Om man är uppmärksam hör man att det finns rytmer och användbara ljud överallt. Jag sitter ibland i naturen och lyssnar, och i den tystnaden finns det alltid ljud — som vinden — och stenar kan ha klang, även om man inte kallar det musik, säger Mika Takehara.

Hela själen i ett slag
Hon har en lång karriär bakom sig som marimba- och slagverkssolist. Hon har spelat med Berlinfilhamonikerna och en rad orkestrar och ensembler i Sverige och världen. 
– Att vara slagverkare ger en fysisk glädje i hela kroppen. Det är inte bara ljud, utan vibrationer och ibland som en rörelseperformance, säger hon. 
– Även i ett enda slag kan man lägga in både erfarenheter och sin själ. 

Aktuell just nu är Miko Takehara med ett album med egen musik. Den heter ”Silence”. 
– Mycket har hänt mig under tio år — komplikationer i min familj och tsunamin i Japan 2011. Det blev för mycket, och det ledde till att jag inte såg någon mening i att spela. Men den här skivan har blivit en väg tillbaka till spelglädjen.

”Silence” innehåller tio verk, några av Mika Takehara och några av andra kompositörer, bland annat av Pär Lindgren, verksam på Runmarö. 
– Kompositionerna spelas upp som ett långt verk, så att man kan vila öronen i klangerna. 

Vill riva mur mot publiken
Vibrafon är det instrument Mika Takehara använder mest på ”Silence”. Den skapar klanger som lätt fyller ett rum eller en konsertsal. 
– Jag spelar och behandlar sedan ljudet digitalt, bland annat genom samma effekter som till elgitarrer. 

Hon vill riva ner den tjocka mur som hon tycker finns mellan nutida musik och publiken. 
– Min mamma säger att hon inte fattar någonting av nutida musik. Den kan upplevas oharmonisk, taktlös och svårlyssnad. Jag vill göra musik med en takt som upplevs som andetag, med punkter där man kan andas ut, eller som hjärtslag, med takt och klang som får både mig och lyssnaren att må bra. Vacker musik är min grund. 

Mika Takehara ska inte sluta spela. Ett nytt projekt är en nyskriven marimbakonsert av kompositören Johannes Jansson som hon ska framföra med Göteborgs symfoniorkester.
– Vi började arbeta med den 2014 och den blev klar 2017. Den ska ha urpremiär nästa år.