Kultur & Nöje Publicerad 14:01, 01 april 2020

• Får dela på 100 000 kronor • Sysslar med skådespeleri, musik, hantverk och balett 

En guldsmed, en symfonimusiker, en pianist, en skådespelare och en dansare. De får ta emot årets Ung kultur-stipendier.

Varje år delar Nacka kommun ut stipendiet på sammanlagt 100 000 kronor till 16–25-åringar som har ambitioner inom konst- och kulturområdet. Stipendiet har delats ut sedan 2011 och går i år till fem personer.
– Det finns många talangfulla ungdomar i Nacka och det har varit en utmaning att göra urvalet till årets stipendiater. Jag vill önska dessa unga, kreativa och talangfulla individer ett stort grattis och lycka till i deras framtida karriärer, säger kulturnämndens ordförande Richard Wendt, M.

25 000 vardera kronor tilldelas Saga Spjuth-Säll, för studier i skådespel och teater på masternivå vid The Academy of Live and Recorded Arts i London, och Emma Nyström, för vidare balettstudier i Sverige eller i Skottland. Angelika Kwiatkowska, som studerar musik på masternnivå och är vikarie i Borås symfoniorkester tilldelas 15 000 kronor som ska bidra till inköp av en ny violin. Magnus Gabriel, som utbildar sig till guldsmed, får ta emot 5 000 kronor för fortsatta teknikstudier. 
Sebastian Iivonen, som vunnit flertal internationella pianotävlingar i Europa och USA, får ta emot 30 000 kronor för fortsatta studier i musik.