De ska sätta färg på Nacka

En gångbro i Sickla och kyrkans hus i Orminge hör till de platser som ska bemålas i Nacka i september. Idamaria är en av ett tjugotal konstnärer som bjudits in.
FOTO: Fredrika Friberg/Wall street Nacka
Kultur & Nöje Uppdaterad 15:41 09 augusti 2019

Innehållet i Nackas muralmålningsfestival börjar ta form. Nio av de platser där fasader och broar ska målas är klara.

Kyrkans hus i Orminge är en av de fasader som ska målas, av den polska konstnären Natalia Rak. Enligt Nacka kommuns stadskreatör Fredrika Friberg ska det bli en målning med ”själsligt tema”.

– Det är Sveriges kanske enda målning på utsidan av en kyrklig byggnad. Det är roligt att de vågar delta, även om vi stämt av noga med församlingen vad som ske där. Andlighet är viktigt i en stad, och vilken typ av berättelser som har med andlighet att göra vill vi ha omkring oss? säger hon.

De 20 målningar som ska skapas i september blir mellan 20 och 300 kvadratmeter stora.

– Intentionen med festivalen är att skapa  hoppfulla historier, och bilder som  ger möjlighet till goda, innerliga och utvecklande upplevelser och samtal om livet, säger Fredrika Friberg.

Anpassade till platsen
Andra konstnärer som ska delta är Peter Birk från Danmark, Kashink från Frankrike, BKFoxx från USA, Nelson Cekis från Chile och Farid Rueda från Mexiko. Från Sverige kommer Holem och Idamaria, som har varit verksamma på Nobelberget, Amara Por Dios och Astrid Sylwan, som till vardags målar i en ateljé vid Skurusundet.
Astrid Sylwan ska måla ett elhus på Ryssviksvägen i Finntorp.

– Det är litet som ett leksakshus och står mot en klippvägg. Betraktaren kan gå runt huset och se det från olika håll.

– Det här är min hemmaplan och jag har gjort en skiss på hur huset ska målas. Det blir min andra fasadmålning efter en jag gjorde i Borgå i Finland nyligen.

– Platsspecifika verk i offentlig utsmyckning är roligt. Eftersom det är en elstation letade jag efter former som har med el att göra – jag hittade en gammal isolator som jag har utgått ifrån som en grundform.

Hon ska själv måla huset under början av september, beroende på när vädret tillåter, och hoppas att de som är intresserade kommer och tittar.

Banderoller redan uppe
Sedan förra veckan sitter det nu rosa banderoller på nio av de 20 platser som ska målas under festivalen.
Det är på en gångbro och på ett pumphus i Sickla köpkvarter, på en 30 meter lång mur på Kvarnholmen, på Järla sporthall och Nacka ishall, och på två garage i Orminge och i Danvikstull.
Nacka samarbetar på varje plats med de som äger fastigheten.
– Skissande har pågått och pågår och godkänns av oss och våra partners. Om det sedan blir exakt som skisserna återstår att se när konstnärerna väl är på plats, säger Fredrika Friberg.
Ytterligare platser som ska ingå i festivalen kommer att presenteras den här veckan.  Festivalen är tänkt att återkomma vartannat år fram till 2030.
Läs mer på wallstreetnacka.com

  • Lennart Spetz