Kultur & Nöje Publicerad 15:16, 27 oktober 2021

• ”Den är jävligt rolig” • Spelas i Byskolan

Vad får man om man blandar italienskt 1300-talsepos med dansk 1700-tals-komedi, och tillsätter nyskriven musik och en skådespelarensemble från Stavsnäs och Djurö? 
Jo, ”Jeppe på molnet”, som spelas i Byskolan i november.
– Den är jävligt rolig. Ren fars på sina ställen, säger upphovsmannen Claes Fellbom.

”Den gudomliga komedin”, eposet skrivet på 1300-talet av italienaren Dante Alighieri, har en särskild plats i regissören och manusförfattaren, tillika Folkoperans grundare, Claes Fellboms hjärta.
– Dante träffade sin stora kärlek Beatrice när han var ung, och hon dog när hon var 20. Han ägnade resten av livet åt att söka efter henne, men visste att de skulle ses igen i paradiset. Hela ”Den gudomliga komedin” handlar om en vandring genom helvetets nio kretsar, som slutar i paradiset där de får återförenas. Det är en berättelse som aldrig lämnar mig, berättar han.

Redan för 20 år sedan gjorde han en egen version av verket, i form av ett operalibretto åt kompositören Sven-David Sandström. Han mixade då ihop ”Den gudomliga komedin” med den danske 1700-talsförfattaren Ludvig Holbergs komedi ”Jeppe på berget”. Resultatet sattes upp på Folkoperan, visades i SVT och framfördes senare även i USA.

Musik av Stavsnäsbo
Och nu är det alltså dags att ta ”Jeppe på molnet”, som Claes Fellboms föreställning heter, hem till Värmdö, närmare bestämt till Byskolan i Stavsnäs, där den ska framföras av medlemmar i föreningen Konst & Kultur Djurö Stavsnäs.

Men denna gång rör det sig inte om en opera, utan snarare en musikteater, förklarar Claes Fellbom.
– Jag har arbetat om den till en talpjäs med musikinslag. Det är inga sjungna repliker, utan skådespelarna brister ut i sång ibland.

Musiken är komponerad av Stavsnäsbon Eskil Stenstrand och framförs på scen av en trio kallad Bykapellet.
– Eskil har gjort det väldigt fint, med bra melodik i sångerna. Publiken kommer att ta det till sig, säger Claes Fellbom, som även vill hylla skådespelarensemblen:
– De är amatörskådespelare, men det är svårt att tro när man ser dem. Jag behandlar dem som professionella, jag gör ingen skillnad på dem och andra skådespelare. Jag tycker att det är skitkul! Det måste inte sitta 1 500 personer i publiken. Man kommer närmare kärnan i teaterkonsten i det lilla formatet, skulle jag säga.

Jeppe då, hur kommer han in i bilden? I Holbergs original är han en kuvad och alkoholiserad bonde som på fyllan råkar somna i en gödselhög. Han hittas där av en baron, som för den fortfarande sovande Jeppe till slottet. Jeppe kläs i dyrbara kläder och blir, när han väl vaknar, itutad att han är en baron.
– Det är en väldigt bra story, som Hollywood egentligen borde ha plockat upp. En människa fås att tro att han nått nya höjder, men i själva verket är det tvärt om.

Deliriskt besök i helvetet
I Claes Fellboms version är Jeppe en misslyckad och alkoholiserad poet som, efter ett deliriskt besök i helvetet, hittas medvetslös av en mediemogul.
– Jeppe har tidigare blivit refuserad av honom och tycker att mediemogulen förstört hans liv. Men han har ju väldigt mycket sig själv att skylla. 

Trots all denna misär är ”Jeppe på molnet” ingen tragedi, understryker Claes Fellbom.
– Den är jävligt rolig faktiskt. Ren fars på sina ställen!

”Jeppe på molnet”

Spelas i Byskolan på Skolvägen 15 i Stavsnäs och har premiär fredagen den 5 november klockan 19. Därefter är ytterligare elva föreställningar inplanerade under fredagar, lördagar och söndagar i november. För mer info, se djurokonst.se.


 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x