FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magnus, Måns

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
19 augusti 2019

”As a tiger in the jungle” spelas nu i Sverige första gången.

Cirkusföreställning om manegens baksidor

Kultur & Nöje 11:03 | 10 februari 2019

På Dieselverkstaden ges på onsdag en cirkusföreställning om en av cirkusens mörka baksidor — indiska cirkusars barnslavar. ”As a tiger in the jungle” berättar barnens historia, med två fritagna barn som artister.

Föreställningen är en del av cirkusfestivalen Circusmania, som ger föreställningar runt om i Stockholm den här veckan.
Det är norska Cirkus Xanti som gästspelar i Sickla. Producenten Sverre Waage har tillsammans med en walesisk kollega i flera år deltagit i ett projekt där tidigare nepalesiska barnslavar på indiska cirkusar sedan 2013 fått ett nytt liv i ett cirkusprojekt i Kathmandu.
– Sedan 2002 har 700 barn fritagits från indiska cirkusar. Ändå tros mellan 1 000 och 2 000 barn fortfarande vara fångna. För fattiga barn i Nepal har tillvaron varit väldigt svår, speciellt för flickor. Ibland är den enda utvägen för fattiga familjer varit att sälja barn till industrier, prostitution eller till cirkusar. Föreställningen heter ”As a tiger in the jungle” och syftar på att det i djungeln i gränstrakterna mellan Nepal och Indien finns ett hot i form av tigrar, men också ett annat i form av människohandlare, säger Sverre Waage.
– I hela världen försvinner någon miljon barn varje år, också i Sverige och Norge, säger han.

Baserat på verkliga historier
Cirkusartisterna Renu Ghalan Tamang och Aman Tamang togs som slavar när de var fyra år och fritogs när de var 14, för knappt tio år sedan.
– De misshandlades, utsattes för övergrepp och tvingades att träna från morgon till kväll och att ge flera föreställningar varje dag. Efter fritagandet fick de rehabilitering på cirkusverksamheten i Kathmandu, säger Sverre Waage.
– De har nu skapat ett ny grund i livet i Nepal. 

Renu Ghalan Tamang, Aman Tamang och Sverre Waage lärde känna varandra under flera år och har succesivt skapat föreställningen.
– Vi ville göra en professionell föreställning i Europa, och de har berättat om vad om vad de och andra varit med om. Vi har omvandlat deras historia till en berättelse och till cirkusnummer. De gör duoakrobatik och använder en ring och rep och tyg. Det är också dans och med musiker från Nepal.

Inte bara cirkusnummer
Föreställningen är en blandning av västerländsk och indisk cirkus, och av traditionell cirkus och nycirkus.
– Indisk cirkus är påverkad av den västerländska och av Bollywood idag, men har funnits länge i Indien, berättar Sverre Waage.
– Traditionell cirkus handlar om skicklighet och om att förundra publiken, men nu är Aman och Renu i en nycirkusföreställlning där de är sig själva och berättar en historia som har en djupare mening. En skådespelare berättar med ord om vad de varit med om för att fördjupa berättelsen.

”As a tiger in the jungle” hade premiär i september 2017 och har spelats i Storbritannien och Norge. Nu är första gången den spelas i Sverige.