FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magnus, Måns

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
19 augusti 2019

Lisa Mattisson har dokumenterat hur det kan vara att ha en svårt sjuk förälder.

Barn i fokus
i ny fotopark

Kultur & Nöje 14:17 | 15 januari 2019

På lördag öppnar Fotoparken i Gustavsberg. En permanent fotoutställning utomhus där fyra fotografer visar bilder om barns situation — som flyktingar eller drabbade av våld i nära relationer.

Fotoparken ska vara en permanent plats för att visa samtida fotografi och Värmdö kommun ska visa tre till fyra utställningar per år — offentlig konst lättillgänglig för alla dygnet runt och gratis.
Det är den prisbelönade fotografen och Nackabon Niclas Hammarström som fått välja ut fotografer till de två första utställningarna. Premiärutställningen, som öppnar på lördag och kallas ”Jag är barn”, innehåller 24 bilder av bildjournalisterna Åsa Sjöström, Andreas Bardell, Anders Hansson och Lisa Mattisson. 

Först i sitt slag
De har skildrat barns situation under flyktingkrisen 2015, barnprostitution i Delhi, hur barn drabbas av våld i nära relationer och vad det innebär att en förälder blir svårt sjuk.
– Det här är den första permanenta fotoutställningen utomhus i Sverige och kanske i Norden. I den första utställningen kan man se reportagefotografer från -Aftonbladet, Dagens -Nyheter och fack-tidningar. Olika väder kan göra att utställningen blir annorlunda. Man kan gå dit när man vill och skolor kan titta, säger Niclas Hammarström och fortsätter:
– Åsa Sjöström har fotograferat barn som har farit illa när mammor misshandlas av exmän och utställningen har fått namn efter hennes bilder — ”Jag är barn”.

Heidi Trakowski är kommunens projektledare för Fotoparken:
– Vi kan sätta ut skulpturer i det offentliga rummet, men vi har också velat ha mer dynamiska platser och där kommer Fotoparken in. Här kan vi få variation och fotografi intresserar många i dag, när allt är så otroligt visuellt.

Att den första utställningen skildrar barn i svåra och utsatta situationer är ingenting kommunen väljer bort.
– Det är en stark utställning som säkert kommer att väcka känslor och tankar, men det finns ingen anledning att värja sig för svårare frågor. Det ska finnas personer och material som riktar sig till skolorna för att berätta mer, säger Heidi Trakowski.

Sex bilder av varje fotograf visas tillsammans med en inledande text om varje samt bildtexter.
”Jag är barn” visas till och med den 22 april. Vernissage på lördag den 19 januari klockan 12.
Läs mer på fotoparken.se