Kultur & Nöje Publicerad 14:54, 08 april 2020

• Föremålsjakt ska engagera barn att upptäcka utställningarna

Nyfiken på Nackas historia? När Nacka hembygdsmuseum i Nyckelviken öppnar för säsongen finns chans till fördjupning. Nytt för i år är en föremålsjakt för barn.

Den 12 april slår Nacka hembygdsmuseum upp portarna för första gången för säsongen. 
Museet kommer nu vara öppet lördagar, söndagar och helgdagar, såvida de inte blir tvungna att skjuta fram säsongsöppningen på grund av de senaste restriktionerna från regeringen. 
– I och med att vi har en begränsad säsong så vill vi såklart ha öppet. Och vi kommer begränsa antalet besökare åt gången och sätta upp skyltar med information om covid-19 från Nacka kommun samt erbjuda handsprit, säger Jenny Frisell, projektledare på Dieselverkstaden.

Nytt för i år är en föremålsjakt som kommer ske inne på museet för alla barn. Varje barn får en svarstalong och penna. Därefter får de gå på en runda med av åtta frågor i museet och leta efter föremål och svara på frågor om vad de används till och hur de har tillverkats. 
En museiguide kommer finnas på plats för att rätta frågorna. 

Barn gillar skolsalen
Syftet med jakten är att engagera barnen till att upptäcka utställningarna i de andra rummen.
– Det som barn brukar tycka är roligt är den återskapade skolsalen från 1800-talet. Genom den nya föremålsjakten så ger vi även en rolig och lärorik upplevelse av resterande delar av museet, säger Jenny Frisell.

Nacka hembygdsmuseum finns vid Stora Nyckelviken i Nacka. Hembygdsmuseet grundades av Nackaprofilen Erik Eriksson, men i dag är det Dieselverkstaden som driver det. 
Inne på museet finns utställningar med föremål från Nackas tidigare historia. Här får man se hur det var att leva i ett torparhem och vilka föremål och hantverk som användes. Museet har även möbler och husgeråd som räddades när Nackanäs värdshus brann ned 1960.