FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magnus, Måns

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
19 augusti 2019

18-årige Axel Österholm gör modeller av miljöer han vistats i.

Älvsalas busskur på
vårsalong – i miniformat

Kultur & Nöje 08:10 | 24 januari 2019

Axel Österholm växte upp i Älvsala på Värmdö och bussen var transportmedlet ut i världen. Nu har hans modell av busskuren Älvsala gård hamnat på Liljevalchs vårsalong, som öppnar imorgon.

Axel Österholm, 18 år, har sökt in till Vårsalongen med fem modeller i trä, plast och metall.

– Det är modeller från platser som varit viktiga för mig. Vår busshållplats där linje 440 stannade efter att ha kört ända från Slussen var bland de sista stoppen innan vägs ände. Bor man i Stockholmsområdet har man nog stått i en sån här röd busskur nån gång, en kall tidig morgon eller en solig dag. De är lite nerklottrade och kanske lite brända.

– Jag har minnen från den tiden när min mamma inte hade körkort och vi gick upp i beckmörker och gick i mörkret ett par kilometer med ficklampa och stod i kuren och lyste med lamporna för att bussen skulle stanna, säger Axel Österholm.

Men för omkring tio år sedan vandaliserades kuren.

– Några tände på den och den brann ner. Det blev bara flisor kvar och det blev ett väldigt snack, folk tyckte den var fin.

Kuren var från början grön, minns Axel Österholm, men hans version i Vårsalongen är röd.

– Jag flyttade från Värmdö 2012 men var på en studentskiva i somras och gick förbi kuren och fick idén att göra en modell av den. Jag har också gjort grillkiosker, alltid vardagliga platser.

Liljevalchs vårsalong öppnar imorgon, den 25 januari.