FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Cecilia, Siss...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
22 november 2017

Jämställdhet och idrott

2016-12-18 18:45

"Män får resurser för att prestera. Kvinnor måste prestera för att få resurser."

Detta sa jag i torsdags på fotbollspodcasten Trea på bollen igen som drivs av Niklas Jarelind och Christoffer Eriksson. De bjöd in mig för att prata om just jämställdhet och idrott. Lyssna gärna på den om ni får en stund över och säg vad ni tycker eller fundera lite själva på vår diskussion. Googla namnet på podden bara så finns den högst upp.
Det var roligt att få en inbjudan av dom att snacka om det här bara en månad efter att Avkastpodden utsåg mig i sin regering till den bästa tänkbara posten: Kultur- och Jämställdhetsminister! Tror motiveringen löd att jag har färgglatt hår och därav förmodligen lyssnar på svår musik, pluggar juridik samt slåss mot kvinnohat och sexuella trakasserier på min instagram Assholesonline. Hursomhelst är jag nöjd över min ministerpost så tack för den!  

Det fick mig i alla fall att vilja snacka lite mer feminism här. 
Jämställdhet och idrott är ingen lätt fråga. Tvärtom är den omtvistad och jag skulle säga att idrott är ett av de yrken där utvecklingen går otroligt långsamt framåt. Inte förrän 2012 tillät alla länder i OS att kvinnor fick delta i spelen. 1992 var det 35 länder som enbart skickade män. Idrott är ett av de få yrken där man utan att behöva förklara sig kan slänga ur sig att män och kvinnor ska ha olika mycket lön, att deras förmåga och prestation är olika mycket värd och att män bara rakt av är bättre än kvinnor. Punkt. 

Nu kanske vissa säger att män drar in mer vinst än kvinnor och ska därmed ha mer lön. De kvinnliga Världsspelarna i USA:s fotbollslandslag drar in jämförbart med pengar men tjänar 40% mindre än vad herrlandslaget gör. Hur motiverar dom det undrar jag. Det är inte ett unikt exempel heller. 

Men vi har ju olika fysiska förutsättningar säger vissa nu. Jo det kanske vi har men hade jag och min killkompis jobbat med att lyfta lådor och packa in dom i lastbilar hade det inte alls varit lika comme-il-faut att uttrycka åsikten att jag är sämre på grund av att jag är kvinna och där med ska ha mindre ersättning. 

Jag tror det kan vara andra faktorer som spelar en stor roll. En av dom är att vad som är normalt alltid utgår från mannen. Det finns fotboll och så finns det något som kallas damfotboll. Det normala är vad männen gör, hur männen spelar, hur hårt en man kan skjuta, hur snabbt han kan springa. Kvinnans prestation jämförs som en sämre kopia. En efterapning. Som att vi springer runt och försöker bli lika som män? Som att vi inte kan vilja bli så jävla bra som vi kan - utan jämförelse. 

När vi diskuterar jämställdhet och idrott ska även tilläggas att idrotten domineras av män i ytterligare aspekter än idrottsutövare och ersättning. Det är majoriteten män som är ordförande för föreningar och förbund, styrelseledamöter, förbundskaptener, tränare, assisterande tränare, fystränare, domare och delegater, för att nämna några. Jag vill att vi reflekterar lite och frågar oss varför det är så. 

Det finns en del fördomar när det kommer till könsroller. Ett belysande exempel hittas i rapporten från Englands fotbollsförbund där dessa förslag framfördes rörande hur man ska få fler tjejer att börja spela fotboll: västarna måste vara rena och lukta gott, på träning och matcher ska finnas pauser för Instagram och Twitter och det är bra att göra reklam på ställen där tjejer hänger så som fik och på toaletten... 

För inga killar går på toaletten eller? Och våra västar luktar fan inte gott och inte heller är dom rena men det gör mig precis ingenting. Sammanfattningsvis: kvinnors idrottande tas inte riktigt seriöst. Ett annat exempel är att man försöker locka fler kvinnor till publiken i hockey genom att erbjuds sminkkurser i pauser och vitt vin. Sånt där som tjejer gillar. Ingen tjej vill ju gå dit för att faktiskt kolla på hockey...

När jag gick ut i media och kritiserade TV-avtalet för jag visste vilka negativa konsekvenser det skulle medföra för föreningarna så var diskussionen under artiklarna inte om sakfrågan utan om att min bild var sexig, att kolla på damer spela handboll i korta shorts var bättre än porr och att vi därför gärna fick få mer sändningstid. Ingen ville tala om idrott. 

Och våra shorts är väldigt korta. Beachvolleybollens kvinnor spelar i hotpants. Det har under hela den kvinnliga idrottens historia framförts förslag på att idrottarna måste vara vackra och attraktiva. Springa i sporttopp, handbollsspelare i kjol, simma i mer feminina baddräkter som inte tillplattar brösten, krav på smink och extrapoäng baserat på utseende. Det hör väl ihop med att en kvinna inte är framgångsrik om hon inte även ser bra ut. Det räcker inte att vara en jävel på sin idrott, smart eller bra på sitt jobb. Inte nog med att idrottandet inte tas seriöst. Det har även hånats och förkastats. 

Damsport är inte ens sport. Många idrotter har fått höra det. Hockey- och fotbollsspelare är bara äckliga flator hela bunten. (Som att det vore något fel att vara lesbisk?! En jävligt taskig attityd som även trycker in herridrottare i garderoben.) Kvinnors kroppar är inte gjorda för att idrotta. Idrott är inget kvinnor borde lägga sin tid på eller intressera sig av. Damspelare borde bara lägga ned helt. 

I Sverige får vi handbollsdamer nöja oss med ett TV4-avtal som innebär att alla herrmatcher sänds men inte i närheten lika många dammatcher. (Vi är absolut inte nöjda.) Damlandslaget får mindre resurser än herrlandslaget. I somras sändes ett program om vilka som var dom bästa handbollsspelarna på försäsongen. Enbart manliga handbollsspelare det vill säga. Vår liga bytte namn och de sa att man ville komma bort från att heta "dam"-elitserien så för att få bästa möjliga resultat bytte man namn till något som förkortas SHE.......
På SM-banketten efter fjolårets final skulle de nya ligorna lanseras och först började dom med att presentera herrarnas liga genom en lite häftig film med några av de bra herrspelarna från serien. Sen var det klart. Ingen film för damerna. Vi damer får inte heller i närheten lika mycket lön, inte lika många sponsorer är intresserade av att synas med oss (och vi i Skuru har ju ändå varit i SM-final tre år i rad det borde väl vara hyfsat bra att samarbeta med oss kan man tänka), inte lika många vill se våra matcher och tidningarna skriver inte om dom i samma utsträckning heller. Sävehofs damlag är ju ett av de mest framgångsrika lagen i Sveriges handbollshistoria och ändå sänds inte alla deras matcher på TV, inte får dom lika mycket lön som herrarna i elitserien och inte lika många sitter i publiken på deras matcher. 

Jag tycker herrsport är roligare att kolla på och jag har väl rätt att tycka vad jag vill, säger vissa nu. Absolut visst har alla rätt till sina subjektiva åsikt. Men vi kanske kan fråga oss varför vi tycker som vi gör. Är det delvis för att vi lärt oss uppskatta vissa saker mer än andra? Att den normala mannen är normen.

Vore det inte svinspännande och sjukt imponerande att titta på idrottare med funktionsnedsättning. Någon som simmar utan alla armar och ben, någon som är så sjukt bra på att spela basket i rullstol. Kanske dessa prestationer vore ännu mer imponerande och värdefulla än personer utan funktionsnedsättningar? Men vi har väl uppenbarligen lärt oss att detta inte är lika intressant att titta på eftersom det inte i närheten är lika många som tittar, det som levereras är inte lika värdefullt och många skulle nog jämföra prestationerna och säga att det är rimligt att dom har mindre lön. Varför är det så? Måste det vara så? Kan vi fundera lite på det tillsammans. 

Den normala mannen får vara det bästa exemplet, målet att uppnå och det vi lärt oss att uppskatta mest. Vissa egenskaper som uppfattas positiva har vi lärt oss är förknippade med män. Stark, kontrollerad, lojal, eftertänksam, tålmodig, naturlig ledare, intelligent, allvarsam, vinnarinstinkt, modig. Vi förväntar oss det av män och vi ser ofta det vi förväntar oss. Vem har bestämt det? Kan vi inte ändra det nu? Idag.   

Detta är högaktuellt även inom sportens värld då en bra idrottare bör inneha flera av dessa egenskaper som vi anser vara manliga. Men jag och mina lagkamrater och alla andra kvinnliga idrottare försöker inte vara något vi inte är, försöker inte efterlikna män och vill inte heller vara män. Vi gör det vi älskar och vi är jävligt bra på det vi gör. Vi är starka, intelligenta och modiga. Vi är ledartyper. Vi är vinnare. 

Inte trots att vi är kvinnor. 

För att vi är kvinnor. 

 

//Linnéa Claeson


Mycket bra skrivet Linnea! Det är en märkligt mansdominerad idrottsvärld vi fortfarande lever i.

Så tänkvärt👍

Så bra inlägg Linnea. Håller med till 100%. Keep on rockring.

Det behövs flera kvinnliga ledare i alla idrotter,även i samhället stort små pojkar måste lära sig att respektera små flickor reda på dagis!

 

Emma Hawia Svensson och Linnéa Claeson spelar för Skuru i handbollens elitserie. Här bloggar de om det som händer på och utanför planen – om segrarna, förlusterna och livet.

Läs de fem senaste inläggen

Arkiv

Här kan du se arkiverade blogginlägg.

Sök

Här kan du söka blogginlägg.

SPORT
/link/c03d9cc0fd154a8bafbe147310003dbb.aspx

Vill att fler ladies ska lira

Värmdös damlag vill växa
INGARÖ
/link/4edf8eeb663d41e58efad497ef1d0b66.aspx

Fick en lysande idé

Vill att Ingarö ska synas
LEDARE
/link/a61fba97a567404e969b5203148f4c75.aspx

Bomarknaden svänger

Måste byggas, köpas och bebos
UTBILDNING
/link/9bc7da268ddf44c79d341d5422646c2f.aspx

Eleverna höjer pulsen

Neglinge skola har fokus på rörelse
SKÄRGÅRDEN
/link/52edf47d2b18415798a88c816244bc73.aspx

En ovanligt vacker syn

Sälsafari avslutade segelsäsong
KULTUR
/link/74ccf497282f4a3583b5e390640e516f.aspx

Danstolkad Beethoven

Två världar möts i Alea
MILJÖ
/link/482002a5e2e34a68b2d8710c6cb9bd1c.aspx

Skitig bäck får nytt liv

Porlande lekplats tack vare elever
SPEL
/link/91133c4ced6d482cb22d44d146815387.aspx
PODD
/link/9f677b0b9f3948a883dd934d7d5991d2.aspx

Heta snack i bastun

Spelar in podd med kända vänner
JORDBRUK
/link/f99c077b982b4407a635ce2fb4a18dcb.aspx

Kylan slår mot bönderna

Sträng sommar drabbar skördarna
AMBULANSHELIKOPTERN
/link/917e10eba9814a15962f19ef86626fc7.aspx
VÄRMDÖ
/link/ed739ee6d3914a798b82cb33a4bc3e00.aspx

9-åringen besteg Fuji

"Det är bara att kämpa på"
MUSIK
/link/3962595c55a649539d15ef9b3b99b3eb.aspx

Singelaktuell kompisduo

David Bowie och Prince inspirerar
VÄRMDÖ
/link/dc961377530a4f6ab428cd4ea1f4c70d.aspx

Picknick med nya
och 
gamla Värmdöbor

Kompispicknick utanför kommunhuset
BERÄTTARLÄGER
/link/c925c1ebb736472d8051cde153747d84.aspx
TRÄDGÅRD
/link/0367e3a551c2488c8febf9a15b801c3c.aspx

Avkoppling i det gröna

"Det här är paradiset"
BÖCKER
/link/edb9ea2281ee4418bb03b35140528d17.aspx
SOMMARJOBB
/link/86ef731d7abd4f41a07b969cb9309707.aspx

Skapade sitt sommarjobb

Nacka satsar på unga nyföretagare
UTSTÄLLNING
/link/09a9bd50373a4e58abc9749beb64e74a.aspx
BÖCKER
/link/7cc7c221c27e4161b0f6eb5844415a0f.aspx
NÄRINGSLIV
/link/a9fb3f4709f74d15a997083c2d6bcf81.aspx

De lagar lunchlådan

Lokal färdigmat produceras i Boo
MUSIKTERAPI
/link/0adebe39ec7547c4b9aee1f1c994cf02.aspx

Musik ska lyfta flyktingbarnen

Skapar självförtroende och språklust
FOLKFEST
/link/d40c17a5da004042a5607a998a6f10a4.aspx

Karnevalyra i Orminge

Färgglatt firande av 50-åringen
NATURPRIS
/link/730d2111ae8f4dcc8d2e156175d71b95.aspx
UDDA HUS
/link/f9c6a1a706104fef83d7a9603c1c8fd6.aspx

Fylke tar plats i Nacka

Hobbithotell redo för gäster
MILJÖ
/link/e3d36b81260540449287aaf16a1cd1bb.aspx

Pedagogisk plockning

3 723 skolbarn gör Nacka renare
TECKNARSTIPENDIUM
/link/bccbe02368b2446b9e2eb844ff41ffc1.aspx
DESIGN
/link/b96e4d27164748f686b9d9a42fe6d0c8.aspx
SPORT
/link/62b9f474423b4929927e6463e1f80771.aspx

Krigar mot motståndare
– och mot nättroll

NVP har träffat Skurus Linnéa Claeson
PRISTAGARE
/link/743833b9f630414a879c6f0eeb81d420.aspx

Prisbelönta bullar

I Saltis finns Årets bagare
LOKALHISTORIA
/link/0782a0fd14344eacbec50ded3aa0712a.aspx

När Nacka blev Nacka

"Ingen ville veta av den andre"
PORTRÄTT
/link/c8548f4257c04c1693ab9818eaf6bc1a.aspx

"Ingenjörer behöver
inte vara gubbar"

Bättre värld med kvinnliga perspektiv
MUSIK
/link/ac1970af7bdc4cd282b5444de0d7e347.aspx

Sexåringar speglar rädslor

1 200 barn i Grammisnominerade kören
INTEGRATIONSPROJEKT
/link/2eb26e4e0ece4e4b9683c1231fa59468.aspx

Springer för innanförskap

Löpträffar för integration fyller halvår
SJÖRÄDDNING
/link/f3ececb242b64ee1ac57858f760b2952.aspx
TIPSA NVP.SE

Vet du något vi borde skriva om? Tipsa!
Anna-Karin Blom, webbansvarig
Telefon: 08-555 266 33

FRÅGAN

Har du körkort och bil?
Se resultat
 
 
RSS - BLOGG
/link/ca8242bbb1fd44c79a7ec2f158f06202.gif

Få kontinuerlig uppdatering från bloggarna genom att använda vår RSS-funktion.

RSS - blogg
SÖK PÅ NVP.SE
MEST LÄST IDAG
FACEBOOK

NVP:S NYHETSBREV

Här anmäler du dig till NVP:s nyhetsbrev, med lokalnyheter varje tisdag och torsdag.

NVP.SE PÅ TWITTER

EVENEMANG

Håll koll på allt som händer i Nacka och Värmdö i veckan.

Evenemangskalendern
OM NVP

Nacka Värmdö Posten
Besöksadress: Värmdövägen 205
Postadress: Box 735, 131 24 Nacka

Tel Annons: 08-555 266 10
Tel Red: 08-555 266 20
Fax: 08-555 266 41

Mer om tidningen
Tipsa anonymt
Facebook
Twitter
RSS-flöde

ANNONS

Köpes

Äldre sportfiskeredskap i bra skick, drag, rullar, ABU, Record, Pebeco, Ambassadeur
mfl. Tel 0739-32 99 73.

Se fler annonser
SUDOKU
/link/eafc4609a34f4306bee78e68b47ddad5.jpg

Spela det omtyckta spelet Sudoku på NVP.se. Klicka på länken nedan för att spela.

Spela Sudoku
COOKIES

NVP.se nyttjar cookies för att underlätta användarens aktiviteter. Det gäller både redaktionellt och kommersiellt material. Om du vill veta mer eller stänga av cookies på din dator, klicka på länken nedan:
Minacookies.se