Seriesegrarna Nacka FC hoppas på Björknäs IP

Segerbild. Nacka FC vann division 3 FOTO: JOAKIM ORTHEN
Sport Publicerad 15:50, 26 september 2022

• ”Största utmaningen är anläggningsfrågan”

Målet har varit utstakat sedan länge, och serieledningen har varit stor. Förra helgen vann Nacka FC Iliria division 3 södra Svealand, med två omgångar kvar att spela. Och nu i helgen kom en ny seger.
– Arbetet för nästa år i tvåan har redan påbörjats. Största utmaningen är anläggningsfrågan, säger Nacka FC:s sportchef Salih Shala.

Klubben startades som en elitinriktad ungdomsklubb av eldsjälen Joakim Orthén 2015. Nu, sju år senare, har den rödvit-randiga klubben inte bara flera duktiga ungdomslag utan också ett herrlag i tvåan — det högst rankade herrlaget i trakten.

Nacka FC gick samman med FC Iliria för tre år sedan, gick då från femman till fyran, spelade sedan två år i trean före avancemanget till tvåan.

Det blev ett impulsivt firande efter slutsignalen efter 2–1 mot Tyresö, men man planerar ett mer ordentligt firande i samband med säsongsslutet.

Laget har flera namnkunniga spelare, inte minst den tidigare makedonska landslagsspelaren Jovan Kostovski, som trots att han bara spelat 13 matcher leder seriens skytteliga med 12 mål.

– Vi kommer självklart att behålla stommen i laget då vi har ett väldigt ungt lag med många duktiga spelare. I matchen mot Tyresö var snittåldern 22 i vår startelva och sju av killarna kom från Nacka-Värmdöområdet. Sen vill vi självklart alltid förstärka och då är det främst duktiga Nackakillar i de yngre åren men även hemvändare som varit högre upp i seriesystemet landet över och nu flyttar hem till Nacka som är intressanta för oss, säger Salih Shala.

A-laget flyttade till Saltsjöbadens IP i år, men lilla Skuru IP har varit klubbens träningshemvist.
– Vår största utmaning är givetvis anläggningsfrågan, hemmaplan och träningstider. Vi hoppas innerligt att kommunen är stolta över att Nacka är representerat högt i landets seriesystem att de sträcker ut en hjälpande hand för att få detta att fungera. Att ett herrlag i division två ska träna på en fjärdedels yta på en niomannaplan, inte ha tillgång till förråd och omklädningsrum eller fungerande belysning, som fallet varit många gånger i år, är såklart inte hållbart, säger Salih Shala.

Klubben menar att man behöver en hemmaplan att träna och spela matcher på, och av logistiska skäl också ett förråd där.
– Vår förhoppning är att kunna hitta en lösning på Saltsjöbadens IP alternativt Björknäs IP, men det blir verkligen upp till kommunen att vara lika flexibla som vi varit för att få till en hållbar lösning, menar sportchefen Salih Shala.

Som redan klara seriesegrare vann laget helgens bortamatch mot Hanviken med 3–2. Fabarkary Sanneh, Mahammad Abdi Momin och Abu Bakarr Suma gjorde målen i den täta matchen. Laget avslutar serien med hemmamatch mot Reymershom på Saltsjöbadens IP på lördag.


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x