Krönika Publicerad 13:02, 02 augusti 2022

• Så kan barnen få koll på lokal demokrati

Så här i början av augusti, när många fortfarande har semester och skollov, vill jag påminna om något som äger rum om bara lite drygt en månad: Valet till riksdag, region och kommun. 

Har du koll på vilket parti du ska rösta på i Nacka eller Värmdö? Om inte, kanske den serie som vi drar igång i veckan kan vara till nytta. 

Här och här får partierna i fullmäktige svara på frågor om trafiken. Kommande tre veckor kommer vi att publicera liknande enkäter om skolan, äldreomsorgen och miljön. Läs, fundera och fatta ett välgrundat beslut vid valurnan den 11 september!

Framtidens väljare återfinns såklart i skolorna, och att även barn och unga får reda på hur landet, regionerna och kommunerna styrs är en viktig demokrati- och framtidsfråga. 

Vi på NVP vill gärna vara med och sprida kunskap i ämnet. Därför deltar vi även i år i Tidningsveckan, ett årligt evenemang som anordnas av mediehusens branschorganisation Tidningsutgivarna. Under veckan får lärare, från förskoleklass till gymnasiet, arbeta med nyhetsmedier i undervisningen. 

Och intresset från skolorna i Nacka och Värmdö var stort ifjol: Hela 1 570 exemplar av NVP skickades ut till 16 skolor i kommunerna. En av många deltagande klasser var 3B på Brunns skola. Där fick jag och vår fotograf Jenny Frejing träffa elever som hade stenkoll på i vilka länder det kan vara farligt att arbeta som journalist och som fick lära sig mer om källkritik och vikten av fria medier.

”Jag tycker att det är ett av skolans viktigaste uppdrag att lära ut de här sakerna till eleverna och i klassen pratar vi om det på många olika nivåer”, berättade läraren Isadora Dahlgren för NVP.

På årets Tidningsvecka, den 5–9 september, är temat det stundande valet. 

Jag hoppas att många lärare och rektorer i Nacka och Värmdö ser till att deras skolor deltar — så att framtidens väljare tidigt får koll på den lokala demokratin.

Så går det till

Jobbar du i skolan och vill att din skola ska vara med i Tidningsveckan? Beställ gratis klassuppsättningar av NVP! Mejla skolans adress och antal ex till hanna.backman@nvp.se senast den 26 augusti. Mer info finns på mediekompass.se/tidningsveckan

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x