Val 2022 Publicerad 13:40, 26 augusti 2022

• Fullsatt under valdebatt • ”Men lite dumförklarande av oss”

Förstagångsväljarna Nicolas Holm och Elina Aslani-Asl gillade initiativet, men tyckte nog att debattörerna plockade lite enkla poänger när det var stor valdebatt med rikspolitiker i Nacka aula.
– Den som drar ner mest skratt och applåder är kanske vinnaren – men det var lite dumförklarande av oss, sa Nicolas Holm.

De absolut flesta av Nacka gymnasiums 700 förstagångsväljare var på plats, likaså många lärare, samt poliser och vakter när de åtta riksdagspartierna debatterade under två händelserika timmar på torsdagseftermiddagen.

– Jo, det är nog den debatt med störst live-publik för min del under den här valrörelsen. Det är svårt att bräcka. Den är absolut viktig för oss politiker, alla här inne ska ju rösta för första gången, sa Nackabon och moderatpolitikern Tobias Billström i pausen till NVP.

Debattledaren Vesna Prekopic ställde frågor och var ganska hård mot politiker som inte svarade på frågor. Alla åtta fick säga sin sak i tur och ordning, och sedan debattera en stund.

Men även om det säkert ger några röster att vara rolig, så fördummade det debatten. Det blev lite spektakel

Det var många som tog för sig, men det kom ändå att bli lite av kamp mellan ministern Anders Ygeman, S och SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson.

Det applåderades ibland, och det kom skratt. Men det var ingen som buade.

– Vi är det enda partiet som står utan skuld i många misslyckanden, som till exempel hur man ska ta hand om brottslingar, sa Tobias Andersson, SD och fick applåder.

– Visst. Det har ju gått väldigt bra i de länder där dina kompisar styr, kontrade Anders Ygeman, S.

När frågan om det är rimligt att adhd-testa femåringar i utsatta områden ställdes tog Tobias Billström tillfället i akt att påpeka att förslaget tidigare hade luftats av MP, samt att det alls inte kom från M centralt, utan från M i region Stockholm.

– Sen är det flera här inne som inte vill lägga skulden på den ena eller andra regeringen för brott eller fler våldtäkter. Där håller jag inte med. Även om våldtäktsmannen är enskilt ansvarig så är det samma regering, och samma justitieminister, som inte klarat av att hindra utvecklingen, sa tidigare migrationsminister Billström.

NVP träffade två treor under en paus de var rätt nöjda.

– Jag vet hur jag ska rösta, så det här spelade inte så stor roll. Eller, jag vet hur jag ska rösta i ett av de tre valen i alla fall, i riksdagsvalet. Men även om det säkert ger några röster att vara rolig, så fördummade det debatten. Det blev lite spektakel, sa Nicolas Holm.

Elina Aslani-Asl, som inte har bestämt sig, tyckte debatten, och att Nacka gymnasium ordnat den så seriöst, var bra.

– Jag tror nog att det går att vinna röster här inne i dag. Fast jag är nog mer insatt i kommunalvalet. Jag idrottar och vet vad jag anser där. Där har jag bestämt mig, men inte i riksdagsvalet, sa hon.

Nacka gymnasium anordnar även ett eget skolval.

– Vi har jobbat med valet i skolan några dagar nu i början, och det har gjorts en opinionsundersökning. Vi är ändå i Nacka, så undersökningen visade ganska klar högerdominans, sa Nicolas Holm.

Debattpanelen i Nacka aula

• Anders Ygeman, S

• Ida Gabrielsson, V

• Annika Hirvonen, MP

• Martin Ådahl, C

• Fredrik Malm, L

• Tobias Billström, M

• Nike Örbrink, KD

• Tobias Andersson, SD

Moderator var Vesna Prekopic

Åhörare cirka 700 förstagångsväljare från Nacka gymnasium


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x