”Skolan — en valfråga där många redan valt”

FOTO: MOSTPHOTOS
Krönika Publicerad 12:00, 09 augusti 2022

• NVP:s Jalmar Carlson om skolfrågor i valet och om valet till skolor

Sedan skolan kommunaliserades på ­90-talet är skolpolitiken något som kommit närmare medborgaren och som skulle kunna avgöra kommunalfullmäktigeval. NVP har i detta nummer frågat politikerna i Nacka och Värmdö vad de anser om de viktigaste skolfrågorna.

Även vi som tidning och jag som reporter uppmärksammar skolfrågorna ofta. Det går inte ett nummer av NVP utan någon sorts artikel som handlar om skolbygge, skolrenovering, köer, etableringar, skolpeng eller betygsstatistik.

Men även om det finns skillnader i partiernas skolpolitik lokalt, så är det på riksnivå, i riksdagen och på regeringskansliet, som den riktigt avgörande skolfrågan avgörs — huruvida friskolekoncerner ska få plocka ut vinster ur sin verksamhet eller inte.
Och det är också på riksnivå som Skolinspektionen, som oftast kan bestämma ”över huvudet” på kommunerna gällande skoletableringar, finns och styrs.

Detta har kommunstyrelsens ordförande i Nacka, Mats Gerdau, insett. Så han skickade ett brev i början av sommaren till alla föräldrar med barn i Nackas friskolor med förhoppningen att de inte ska rösta rött i riksdagsvalet. ”Socialdemokraterna rullar nu ut en stor offensiv mot våra skolor och vår valfrihet. Det vill jag stoppa, men jag kommer behöva din hjälp.”

Som kommunstyrelseordförande har man två frågor man måste väga mot varandra: Dels den ideologiska aspekten med att antingen välkomna eller begränsa valfrihet och en öppen marknad. Dels ansvaret att se till att den kommunala skolbudgeten håller, att skattepengarna räcker till och används klokt.

Både Nackas och Värmdös majoritetspolitiker har välkomnat nya skoletableringar, Nacka var först, Värmdö har hängt på. Även om det kan kosta kortsiktigt med skollokaler som blir övertaliga, och kostnader för att kompensera friskolor när kommunala skolor går back, finns det pengar att tjäna långsiktigt. Att det finns en för hög- och medelinkomsttagare populär (fri-)skola är inte sällan en faktor att flytta till kommunen, eller stanna kvar — som ger skatteintäkter.

Det ska ställas mot att nyetableringar av fria skolor, som en hel del väljare och föräldrar välkomnar i Nacka och Värmdö, nästan alltid komplicerar för den kommunala utbildningsnämnden, organisatoriskt och inte sällan ekonomiskt.

Så när det gäller kommunalt väsentliga val i år har många föräldrar och väljare redan gjort ett väl så viktigt val: Skolvalet. För hur man som förälder och elev väljer skola i det fria och ofta obligatoriska skolvalet, påverkar skolpolitiken i kommunen mer än de flesta andra kommunala beslut.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x