Krönika Publicerad 10:06, 01 juni 2022

• NVP:s Hanna Bäckman förundras över bristen på barnperspektiv i Nacka port-planen

Det är tjusigt, inget snack om den saken. Precis där Nacka möter Stockholm sträcker sig två höga hus mot himlen i ett nästan gyllene sken. På arkitektbyråns illustrationer syns stora glaspartier, gröna tak och terrasser fyllda med frodig grönska. I bakgrunden breder hela stan ut sig, i ett nästan sagolikt disigt ljus.

Projektet Nacka port kommer, om det genomförs enligt planerna, att synas och märkas. Med sina 40 våningar blir den ena byggnaden stans högsta bostadshus.

På arkitektkontorets hemsida framhålls att projektet skapar ”en positiv framtidsvision för det som vi människor och planeten behöver”. Det talas om ett ”koldioxidpositivt” höghus, om ”gröna kvaliteter” och ”gott mikroklimat”. Här ska det uppstå en ”inspirerande urban och hållbar livsstil”.

Men det räcker med att en snabb titt i kommunens informationsskrivelse inför det förestående samrådet för att hitta ett och annat mindre smickrande inslag. ”Platsen är mycket bullerutsatt med påtagliga bullerkällor från tre sidor av kvarteret”, skriver tjänstemännen. Det är främst de övre delarna av tornen som utsätts för så mycket buller att en stor andel lägenheter måste glasas in för att klara bullerkraven.

Jag antar att dessa lägenheter ska locka även barnfamiljer — och barn behöver platser att leka och röra sig på

Under rubriken ”Konsekvenser för barn” står det att gården är liten och skuggad, varför ute- och lekmiljöerna blir ”ganska begränsade”. I kommunens grönstrukturprogram anges att avståndet till närmaste park, på minst en till fem hektar, inte bör vara mer än 300 meter.

Nacka port-planen uppfyller inte det, konstateras det krasst i skrivelsen. Den närmsta parkytan är en ”minipark” på Nobelberget. Annars är leksugna barn hänvisade till platser som Sickla strandpark, 900 meter bort, Ekbacken i Hammarby sjöstad, 600 meter bort och Marcusplatsen i Sickla, 500 meter bort.

Människor är såklart olika. Många uppskattar storstadskänslan, och en slående utsikt är inte att förringa. Men jag antar att dessa lägenheter ska locka även barnfamiljer — och barn behöver platser att leka och röra sig på. Om de platserna ligger en kilometer bort blir det ett halvdagsprojekt att ta sig dit med barnvagn, blöjor, fotboll, hink och spade.

Men det går väl att köpa ett ekologiskt lektält och ställa på den inglasade balkongen. Sedan kan luta sig tillbaka och njuta av sin inspirerande urbana och hållbara livsstil.

Hanna Bäckman


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x