Återträff på utspringet

FOTO: ELISABETH UBBE
Krönika Publicerad 10:01, 08 juni 2022

• NVP:s Jalmar Carlson svimmade nästan när han hittade dagböckerna från tiden när han tog studenten på Nacka gymnasium

Det finns vanlig, ibland ohämmad, glädje. Och så finns det finns studentglädje.
Som lokalreporter är besöken på skolgårdarna vid utspringet ett av de mer omtumlande uppdragen. Även en gammal tidningsmurvel har känslor — och minns tillbaka.

Att ta studenten handlar om att bli färdig, bli vuxen. Att vara snygg och glad och få vara i centrum. Och det handlar då och då om en skolbedrift. Men också om lite vemod.

I förra veckan kulminerade den första riktigt stora studentvåren på tre år, efter ett par pandemibegränsade, med att bland annat gigantiska Nacka gymnasium hade utspring (se artikel här). Alla var där: 800 studenter, tusentals kompisar, föräldrar och släktingar.

Visst, det blev det obligatoriska trafikkaoset, det dracks en hel del alkohol och det skreks en del lite överdrivet kraftfulla glädjeyttringar. Men centrala Nacka levde verkligen upp.

Till alla er lite äldre, som möjligen tycker att det festas lite väl mycket: Leta fram en dagbok, eller ta reda på vad era egna föräldrar tyckte om ert beteende när ni tog studenten.
När jag hittade mina tre decennier gamla dagböcker från tiden när jag tog studenten på Nacka gymnasium svimmade jag nästan.

Dels för att det var så omtumlande att orden och tankarna fanns kvar. Dels för det märkliga i att jag hade haft tid att skriva. Men mest för det som stod där. Om alla upptåg, alla människor, lyckan — och förvirringen. 

Att vara 19 år, mer än halvvuxen, myndig och med studentmössa på skallen är roligt. Livet leker och framtiden är oviss, men åtminstone så här under försommaren full med möjligheter. Så uttryckte jag mig åtminstone i dagboken 1988. 

Men det tråkiga var att många av de fantastiska personer jag ägnade textmeter åt i dagboken är liksom borta ur mitt liv nu. 
Att min pappa, 93 år, åker på studentjubiléer till sin hemstad vart femte år låter kanske extremt. Men det är ju självklart om man vill hålla kontakt och hålla minnet av sin bästa tid vid liv. 

Vi var många som gjorde samma sak i veckan — återvände till skolgården. Att gå på studentutsläpp i Nacka är faktiskt det bästa sättet att få träffa de gamla vännerna från dagboken. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x