Värmdö Publicerad 15:22, 24 maj 2022

• Femmor från Hemmestaskolan testar vattenkvaliteten

Nitrat, fosfat, oxygen och pH. Det är ord du måste ha koll på om du går i fjärde eller femte klass på Hemmestaskolan, där eleverna deltar i ett projekt för att rädda Östersjön.
– För en vecka sen visste jag inte ens att Östersjön är hotad, säger eleven Moa Nahlin.

– Jag tror åttan, för den är lite mörkare, eller kanske fyran.
– Den här syns lite mer, för den smälter in i den där. Jag tror det är fyran.

Längs stranden vid Grisslinge havsbad står flera grupper av barn och snackar vatten med varandra. Det är femteklassare från Hemmestaskolan som håller på och mäter och tar prover på Östersjön, som en del av det internationella projektet ”Rädda Östersjön”.

Med inspiration från rotarydistrikt i Helsingfors, på Åland och i Estland har Värmdö skärgårds rotaryklubb tagit projektet till Sverige. En del av detta är de vattentester som Hemmestaskolans elever, under ledning av NO-läraren Hjalmar Winsnes, utför vid Grisslinge havsbad.

– Tanken är att man ska få prover från alla möjliga vikar. Även Kyrkskolan gör såna här tester med sina elever. När resultaten är analyserade förs de in i en databas på nätet för att man ska kunna se hur det varierar på olika ställen, säger Hjalmar Winsnes, som varit lärare på skolan i fem år.

– Alla de här eleverna bor och är uppväxta på Värmdö eller i skärgården, men ändå vet de ganska lite om att man till exempel helst inte ska äta fisk från Östersjön. I mellanstadiet är man mest intresserad av sitt närområde. Om jag säger att Medelhavet är för-orenat berör det inte dem så mycket, men Östersjön påverkar hela deras sommarlov. ”Vadå, ska jag inte äta fisken som jag har fiskat?”, fortsätter han.

Bajs i badvattnet?
Med hjälp av en väska med instrument från rotaryklubben mäts temperatur och siktdjup samtidigt som det tas vattenprover för att eleverna ska kunna slå fast hur mycket kväve och fosfor det finns i vattnet. Dagens sista test har eleverna sett fram emot extra mycket, då det kan komma att påverka sommarens badande. Badvattnet kring Grisslinge havsbad påverkas då avloppsvatten från fastigheter släpps ut i havet och orsakar övergödning. Därför ska eleverna ta reda på om det finns spår av mänsklig avföring i vattnet.

– Om det finns bajs i vattnet är man ju inte så sugen på att bada här mer, så jag hoppas att det inte finns något. Men jag kommer bada ändå, det måste jag göra, säger eleven Kevin Jarekrans.

– Det känns spännande att veta hur mycket av olika ämnen det finns i vattnet och hur mycket som är människoavföring, säger Matteo Rosenkrantz.

Det känns spännande att veta hur mycket av olika ämnen det finns i vattnet och hur mycket som är människoavföring

Läraren Hjalmar Winsnes kallar dock provet en cliffhanger, då det tar 48 timmar innan svaren på proverna kommer. Men några bad innan dess lär inte ske.
– Det ska helst vara 18 grader eller mer för att jag ska bada. Jag har badat i sju grader en gång, men det var i mina grannars pool, säger Kevin.

”Lärt oss hur vattnet mår”
När eleverna ska gissa på djupet går munnarna i ett. Det gissas på allt från fyra till sju meter. Hjalmar Winsnes ser aningen besvärad ut över gissningarna. 
– Det är nu jag inte ska erkänna att jag även är deras mattelärare, säger han.
– Men hur ska vi veta det, Hjalmar? Vi bottnar ju inte här, säger en av eleverna.

I ett hörn på bryggan vid stranden står en grupp tjejer. Eleven Molly Forslin berättar att hon uppskattar att hon och klasskompisarna fått lära sig mer om Östersjön.
– Vi har lärt oss om hur vattnet mår och hur mycket skräp och äckligt som finns i vattnet, säger Molly.
– Ja, man vill inte bada, fyller klasskamraten Ella Enetoft i, även om tjejerna är överens om att de kommer bada ändå, men se till att de inte får kallsupar.

Är ni oroliga för Östersjön?
– Ja, svarar hela gänget i kör.
– Man vill inte att de i framtiden ska förbjuda oss från att få bada, säger en av eleverna.

De säger att de inte kunde så mycket om Östersjön innan det här, men hoppas nu kunna föra sina nya kunskaper vidare till föräldrar och syskon. 

– Man skulle ju kunna ge förslag till kommunen på nya regler, säger Natalie Vaahto.

– Eller muta med kakor till alla som hjälper till att städa. Jag tycker vi ska plocka skräp med skolan, föreslår Ella Enetoft.

Så blev resultatet av provtagningen

• Eleverna testade vattnet för övergödning.

• Halterna av kväve och fosfor var låga.

• Ph-värdet var 7, vilket är ett positivt resultat.

• Testet visade dock på förekomst av koliform, en bakterie som kan förekomma i mänskliga fekalier, alltså bajs. Testet kunde enbart visa om det fanns mer eller mindre än 20 ppm (part per million) av koliforma bakterier i vattnet, och resultatet blev att det fanns mer.

Källa: Hjalmar Winsnes, NO-lärare på Hemmestaskolan

 

Eleverna Molly Forslin, Moa Nahlin, Stacey Åkerlund, Natalie Vaahto och Ella Enetoft uppmanar NVP:s läsare till skärpning:

• Släng inte skräp i naturen.
• Starta en demonstration för att göra Östersjön renare.
• Tänk på miljön och försök göra miljövänliga val.
• Ät helst inte Östersjöfisk. Käka fisk från Norge istället.

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x