Krönika Publicerad 10:05, 25 maj 2022

• Det är nu kyrkogårdarna är som vackrast, skriver NVP:s Jalmar Carlson

Kyrkor är fina. Kyrkogårdarna likaså.

Men många av oss besöker dessa fina platser vid helt fel årstid, i novembermörkret under Allhelgonahelgen. Inget fel med det, tända ljus är också fint, och omtanken och hedrandet av de döda ska inte förringas.

Men det är nu, när alla märkliga träd och blommor slår ut, gräset är grönt och solljuset når fram till gravarna, som de vackraste trädgårdarna ska besökas.

Det här är säkert ingen nyhet för er kära läsare, men några av er kanske har glömt bort vilka rogivande platser våra kyrkogårdar verkligen är? Hur genomtänkt arkitekturen är, hur väl parkerna sköts? Naturreservat och nationalparker i all ära, men vill man ha blomsterprakt, välvårdade gräsmattor och träd samt massor av historia och lugn är våra kyrkogårdar platserna att ta sig till under våren.

Jag måste här erkänna att jag missat och glömt bort några av våra vackra begravningsplatser, men att de liksom dyker upp igen under mina orienteringsturer.

Att få möta solen och våren uppe på klippan bredvid Boo kyrka är förtrollande. Likaså att jogga, eller gå, genom Boo gamla kyrkogård på Skogsö för att sedan komma in till den lummiga parken, glest med gravar i Saltsjöbadens församlings begravningsplats, längre in på Skogsö.

Om man kutar omkring i Nackareservatet kommer man alltid på något vis till Nackas gamla (södra) kyrkogård – den som möjligen är minst skött, men som har mest intressanta gravstenar. Är man ute och irrar i skogarna runt Älta är Storkällans kyrkogård magisk att komma till. Stora ytor, lummigt, tyst, lite mystiskt.

Det inte alla vet är att Gustavsbergs kyrkogård inte ligger vid den stora kyrkan, längst in i Farstaviken, utan inne i skogen mellan Gustavsgården och Kvarnsjön. En höjdare för oss som gillar kyrkogårdar. Ett litet kapell mitt i, snygga murar, ordentlig inhägnad och en bra bit bort både fysiskt och psykiskt.

Värmdös och Djurös kyrkogårdar andas historia, men är naturupplevelser på olika sätt. Värmdös är kuperad och lite slingriga, medan Djurös har havsutsikt.

Med risk för att inte få någon gravplats vid min hemkyrka måste jag skriva att Nacka kyrkogård faktiskt inte ger samma naturupplevelse som de andra. Det är skuggigt, trafikstört och inklämt.

Fast, liksom på alla de andra kyrkogårdarna, finns där en skatt för oss som vill drömma, spekulera, fabulera. Namn, ålder, kanske födelseort. Yrke. En och annan symbol. Levnadshistorier som antingen går att berätta helt sanningsenligt, eller som man kan mejsla fram med lite fantasi.

Så gör ett besök på kyrkogårdarna — medan du fortfarande är i livet.


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x