Krönika Publicerad 10:01, 18 maj 2022

• "När jag har skrivit klart är jag rosenrasande", skriver Hanna Bäckman om att författa mejl till toppar inom skolvärlden

Jag har känt den fler gånger än jag vill erkänna, den tilltagande irritationen medan jag författar ett syrligt mejl till en rektor, nämndordförande eller utbildningschef. 
Det har handlat om vår sons förskolegård, som krymptes till en fjärdedel, om kommunala lokaler som står tomma och om tidigarelagd frukost på förskolan. 

När jag börjar plita på mitt mejl är jag lite lätt irriterad, men när jag har skrivit klart är jag rosenrasande. Nej, det var kanske att ta i. Men jag är helt klart mer uppe i varv än vad som är nödvändigt.
Det är helt enkelt en svår balansgång att vara en engagerad vårdnadshavare, insatt i sina barns situation i skola och förskola, och samtidigt inte falla in i facket ”jobbig förälder”.

När jag börjar plita på mitt mejl är jag lite lätt irriterad, men när jag har skrivit klart är jag rosenrasande.

Om man verkligen vill få fram sin poäng till den som bestämmer gäller det att vara sakligt kritisk. Går man till överdrift eller trillar in i otrevligheter, då kommer ingen att ta till sig av innehållet.

Jag tror att många kan känna igen sig i att det som förälder kan vara svårt att hålla tillbaka känslorna när det är något som inte funkar i skolvärlden. Och det är ju egentligen inte så konstigt. Det handlar ju om de viktigaste personerna i världen. Deras bästa går alltid först.

Att så pass många partier framhåller skolfrågan som en av de viktigaste inför valet, så som Socialdemokraterna gör i artiklarna här och här, är bara logiskt. 
Likaså att det är i just skolfrågan som det hållits inte mindre än två folkomröstningar i Värmdö.
Partiernas åsikter om framtidens skolor kan mycket väl vara avgörande i kommunvalen. 
Omkring hälften av kommunernas nämndbudgetar läggs dessutom på utbildningsnämnden, så frågan är naturligtvis stor på alla sätt och vis.

För att glädja alla som, likt mig, tenderar att elda upp sig lite för mycket över detaljer under barnens skoltid, har vi den här veckan lyft fram en rad exempel på goda initiativ i skolans värld. 

Läs artiklarna från veckans utbildningstema (bland annat här och här), gläds — och tänk ett varv extra innan du formulerar ditt mejl till rektorn nästa gång.

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x